Mag je al kussen op je eerste afspraak?

Wanneer ik een afspraakje heb met iemand, lukt het me perfect om er een leuke avond van te maken. We lachen veel, vertellen veel, de uren vliegen voorbij. Op de een of andere manier blijf ik altijd met een open einde zitten, om het anders te zeggen: ik eindig niet met een kus.

Soms omdat ik niet durf, soms omdat ‘het’ moment weg is. Hoe zit het daar eigenlijk mee? Mag je bij een eerste afspraakje al kussen?

 

Als de andere ook wil

Natuurlijk! Waarom niet? Als de sfeer er in zitten het voelt goed, mag je altijd wel een kuspoging wagen. Je zult zelf wel snel genoeg merken of je date het goed vindt. De meeste mannen/vrouwen kijken net voor het kussen erg lang naar de lippen van de andere. Als je naar haar lippen kijkt en leunt zachtjes naar haar toe en ze trekt zich niet terug, dan kan er zeker gekust worden.

Kussen, dat doet wat met je

De eerste kus is trouwens voor heel wat mensen beslissend om te kijken of ze een tweede date willen of niet. Je mag niet vergeten dat lippen een van de meest gevoelige onderdelen van ons lichaam zijn. Ze zijn zo gevoelig omdat er heel wat zenuwbanen doorlopen. De prikkeling van de lippen wordt doorgestuurd naar onze hersenen en die schieten in actie: bloedvaten worden opengezet, onze ademhaling wordt dieper, ons bloed stroomt sneller, onze hartslag gaat de hoogte in en zo komt er meer zuurstof dan anders onze hersenen in. Hierdoor gaan we wat blozen en worden onze pupillen groter. Een aanraking van de lippen zou zelfs meer activiteit in de hersenen losweken dan een aanraking van onze erogene zones. Want de aanraking van de lippen prikkelt het limbisch systeem en dat is actief bij liefde, genot en ons emotioneel geheugen.

Hormonen aan het werk

Maar er is nog meer. Zoenen brengt ook onze hormonenwinkel op hol. Het testosteron dat vrijkomt zorgt voor extra opwinding, dopamine voor het intenser genieten van het zoenen (en waardoor we meer willen), cortisol ontspant en als kers op de slagroomtaart is er nog oxytocine  waardoor we onze onverbiddelijke zoener graag zien.

Redenen genoeg dus om te kussen!

This entry was posted in afspraakje and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *