Herfstblues voor singles

Het is zover. We zitten midden in oktober en de herfst is helemaal aan de gang: koud, regen, donkere dagen, vallen van de bladeren en ook het vallen van de stemming… ze komen er aan. Een van de remedies is lichamelijk contact. Het is bewezen dat een goede knuffel wonderen doet omdat die oxytocine aanmaakt. Maar als single is er niemand die je in de zetel eens stevig vastpakt, dus wat dan gedaan, gelukkig zijn er nog andere remedies!

 

Een heel gekende is de lichttherapie

Net omdat je te weinig zonlicht krijgt kan lichttherapie ervoor zorgen dat je het nodige aantal uren wel krijgt. De lamp zorgt voor een simulatie van natuurlijk licht. Je kan die huren bij de mutualiteiten of bij de apotheker, maar je kan die uiteraard ook zelf aankopen. Minimum een uur per dag gebruiken! Als je dat niet ziet zitten is er iets nieuws op de markt: een toestel dat je in je oor moet steken en zo direct in je hersenen het broodnodige licht brengt. Wetenschappers zijn er achter gekomen dat onze hersenen ook gevoelig zijn aan daglicht en onze interne biologische klok organiseren. Het toestelletje lijkt op een i-Pod en kost ongeveer 200 euro.

Sluit je niet op, zeker niet als single

Niet alleen om wat menselijk contact te hebben en eens te praten, lachen werkt ook uitstekend en  ga ook letterlijk eens naar buiten. Elk uurtje met zon kan je wel gebruiken. En moest je het nog niet weten: sporten zorgt ervoor dat je endorfines aanmaakt, dat zijn de natuurlijke antidepressiva. Ze zorgen ervoor dat negatieve gedachten beter onderdrukt worden.

Je bent wat je eet

Misschien niet helemaal, maar een portie vitamines kan nooit kwaad. Veel fruit, verse groenten, vette vis, volkorenrijke producten, kalkoen,… eten is de boodschap want die zorgen voor vitamine B1, B2 en B6. Dat zijn vitamines die  vermoeidheid, irritatie en emotionele labiliteit voorkomen. Vermijd comfort food: het is vettig en je voelt je even prettig, maar  erna is de terugval eens zo groot. Door suiker en vet krijg je even een high, maar het verandert niets aan je gevoel na enkele minuten. Integendeel, je schuldgevoel na een zak chips helpt echt niet…

Het bos

De universiteit van Essex raadt je aan om in het bos te gaan wandelen. Uit een onderzoek beweren zij dat 94% van de mensen die graag in het groen zitten ook een betere mentale weerbaarheid hebben.  Dat komt uiteraard ook omdat je dan je Vitamines D binnenkrijgt. Die zijn belangrijk bij de productie van hormonen en sommige hormonen staan in voor onze emotionele toestand. Of had u dat nog niet door?

 

This entry was posted in alleen zijn, single and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *