crisis (deel 3)

Een op de twee huwelijken strandt en hoe langer hoe meer lijkt het alsof mensen net iets te makkelijk uit elkaar gaan. Is dat zo? Als we overall naar alle relaties kijken (ook niet gehuwden, blijft tweederde samen. Mensen gaan wel sneller uit elkaar om minder ernstige redenen dan vroeger. Nu wordt er al eens gezegd dat het gevoel weg was voor de partner, de relatie was ‘op’. Elk koppel kampt wel eens met een relatiecrisis, periodes waarin ieder met zichzelf bezig is en niet zozeer met de andere. Maar dat gaat over. Belangrijk is met crisissen om te gaan en er op een gezonde, constructieve manier samen uit te raken.

Samen met jullie overloop ik de vijf meest voorkomende crisissen en hoe er mee om te gaan.

 

Crisis nummer drie: seks (of het net afwezig zijn ervan)

 

Tussen koppels is er al wel eens seksuele onvrede. Dat wil zeggen dat beiden niet helemaal hetzelfde willen. Soms gaat dat over de frequentie, andere keren kan het gaan over de manier waarop er gevreeën wordt. Wanneer hier niet van in het begin duidelijk gecommuniceerd wordt, gaan koppels tekens van de ander interpreteren. Zij mijdt lange zoenen van hem in de zetel omdat ze denk dat ze hem zo het signaal geeft dat ze meer wil. Hierdoor begint hij te denken dat ze gewoon niet graag zoent en stopt er na een tijd mee. Het gevolg hiervan is dat de basisopwinding van hem wel klein blijft, als hij niet vooraf wat geteased wordt en hij ervaart al snel de eerste erectiestoornissen of komt veel te snel klaar. Een krak in zijn mannelijk ego, dat lijdt tot meer faalangst. Zij denkt ondertussen dat hij haar niet aantrekkelijk genoeg meer vindt en voelt zich vernederd en slecht in haar vel. Deze crisis leidt naar een hoop seksuele frustraties en compleet vermijdingsgedrag.

 

Toch is het niet vreemd dat koppels seksueel erg verschillen, van elkaar. Seks in een langdurige relatie is meestal het beste in het begin, wanneer de verliefdheid nog groot is, daarna is het met momenten niet vanzelfsprekend en het is niet abnormaal dat je als koppel een fase doorgaat waarin seks heel laag op jullie to do lijstje staat.

 

Relatieproblemen en seksuele problemen zie ik vaak samen voorkomen. Dat is niet ongewoon. Voor de meeste is goedmaakseks nog steeds iets wat in de boekjes bestaat. In het echt willen ze na een fikse ruzie liever gerust gelaten worden. De regel luidt dat je best niet praat over seks in bed, maar op een moment dat er helemaal geen mogelijkheid is om seks te hebben. En ook hier is het belangrijk om tot een win-win situatie te komen waar je een compromis vindt waar je allebei mee verder kan. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat je de ene week vrijt zoals de ene partner het wil en de week erna vrijt zoals de andere partner het graag heeft, zonder over persoonlijk grenzen te gaan, uiteraard. Als jullie er samen niet uit raken kan je terecht bij een relatietherapeut of seksuoloog. Door het te bespreken met een derde persoon, kan je op een neutrale manier het onderwerp toegankelijk maken en kunnen verschillen besproken worden zonder dat ze als verwijten naar boven komen.

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *