Crisis (deel 4)

Een op de twee huwelijken strandt en hoe langer hoe meer lijkt het alsof mensen net iets te makkelijk uit elkaar gaan. Is dat zo? Als we overall naar alle relaties kijken (ook niet gehuwden, blijft tweederde samen. Mensen gaan wel sneller uit elkaar om minder ernstige redenen dan vroeger. Nu wordt er al eens gezegd dat het gevoel weg was voor de partner, de relatie was ‘op’. Elk koppel kampt wel eens met een relatiecrisis, periodes waarin ieder met zichzelf bezig is en niet zozeer met de andere. Maar dat gaat over. Belangrijk is met crisissen om te gaan en er op een gezonde, constructieve manier samen uit te raken.

Samen met jullie overloop ik de vijf meest voorkomende crisissen en hoe er mee om te gaan.

Crisis nummer vier: ontrouw.

Tien jaar gehuwd, het huis is gebouwd, kinderen zijn uit hun meest zorgende jaren, alles loopt op wieltjes. Misschien loopt alles net iets te rustig en dan is er ineens die ene man die je op het werk dat tikkeltje meer aandacht geeft dat je thuis mist. Het wordt alsmaar spannender: leuke berichtjes, opwindende smsjes, de eerste kus. Maar je man onderschept een mailtje en confronteert je. Je geeft toe, vertelt eerlijk wat er aan de hand is en jullie besluiten samen jullie huwelijk een tweede kans te geven. Maar hij is onzeker en diep gekwetst, kan het niet laten van je gsm en mail te controleren en blijft je elke dag verwijten wat je hem hebt aangedaan. In plaats van dichter staan jullie steeds verder van elkaar af. Want jij wil verder met jullie leven en hij kan maar niet begrijpen dat jij er zo ‘makkelijk’ over gaat.

Beste oplossing van deze crisis is te voorkomen dat je er niet in komt te staan. Verliefd worden kan iedereen overkomen, zelfs in een relatie die wel goed zit en wel goed loopt. Maar wat je met die verliefdheid doet is een ander paar mouwen. Een affaire hebben kan best leuk zijn in het begin, maar eindigt meestal met veel tranen, veel pijn en veel stukgeslagen banden. Toch, als je als koppel een verliefdheid of ontrouw kan overwinnen, sta je sterker dan voorheen. Ik merk dat koppels die er in slagen –al dan niet met behulp va een relatietherapeut- om door deze crisis te raken, steeds achteraf zeggen dat ze nog nooit zo dicht bij elkaar hebben gestaan. Vaak hebben beiden het gevoel dat er niets meer te verliezen valt en dat ze maar ineens over alles open boek met elkaar moet spelen. Hierdoor worden ook de jarenlange opgekropte –al dan niet grote of kleine- frustraties besproken én een oplossing gezocht. Koppels communiceren veel meer en op een veel intiemer vlak; dat doet vaak pijn, maar door in deze crisis niet van elkaar weg te lopen maar naast elkaar te blijven staan, vinden ze elkaar terug op hun zwakste punten. Die aan elkaar laten zien en er respectvol mee omgaan, is de basis voor een nieuwe relatie die veel intenser is dan voorheen.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *