Crisis (deel 5)

Een op de twee huwelijken strandt en hoe langer hoe meer lijkt het alsof mensen net iets te makkelijk uit elkaar gaan. Is dat zo? Als we overall naar alle relaties kijken (ook niet gehuwden, blijft tweederde samen. Mensen gaan wel sneller uit elkaar om minder ernstige redenen dan vroeger. Nu wordt er al eens gezegd dat het gevoel weg was voor de partner, de relatie was ‘op’. Elk koppel kampt wel eens met een relatiecrisis, periodes waarin ieder met zichzelf bezig is en niet zozeer met de andere. Maar dat gaat over. Belangrijk is met crisissen om te gaan en er op een gezonde, constructieve manier samen uit te raken.

Samen met jullie overloop ik de vijf meest voorkomende crisissen en hoe er mee om te gaan.

Crisis vijf: verkeerd gekozen.

Smoorverliefd was en ben je en toch… zij zaagt erg veel over je vriendenkeuze, hij schenkt je weinig aandacht. Af en toe merk je dat het bijna gedaan is, dat alles op ontploffen staat en dan hou je maar even je mond en denk dat hij nog wel zal bijdraaien en dat zij je vrienden wel zal aanvaarden als ze ze beter leert kennen. Rondom jullie krijgen jullie te twijfels van vrienden te horen. Of hij/zij wel de juiste is? Je beseft dat je verschillend bent, maar het kan toch niet dat je zo verliefd bent geworden op de foute persoon?

Opposites attrack… Ja, dat kan. Verliefd worden heeft veel te maken met uiterlijk en aantrekking en verliefdheid is helaas geen maatstaf voor een goede langdurige relatie. Het is zelfs zo dat hoe kleiner de verschillen zijn, hoe groter de kans is om samen een stabiele en goede relatie te hebben. Want verliefdheid verdwijnt en als je dan geen degelijke bodem hebt om samen op te staan, eindigt de relatie al snel. Toch zijn er mensen die bij een ‘verkeerd gekozen partner’ blijven. Omdat ze die verliefdheid een mythische status geven en denken dat de andere persoon wel zal veranderen. Of nog meer, dat zij er wel voor zullen zorgen dat de andere veranderd. Wat dus niet gaat gebeuren.

 

Verliefdheid is niet nodig. Het is leuk in het begin, maar als het verdwijnt is het geen voorwaarde om een relatie draaiende te houden. Wat belangrijk is , is respect voor de ander, samen overwinningen vieren en treuren om verliezen, betrokkenheid, tijd maken voor elkaar, moeite doen voor de ander,… Het is belangrijk dat je als koppel samen doelen voorop stelt. In deze maatschappij zijn mensen soms iets te veel individualistisch in hun denken. Ze willen alles: ze willen een perfecte relatie, een geweldige carrière, de vrijheid om veel hobby’s uit te oefenen, kinderen,.. wel dat gaat niet. Als je een goede relatie wil hebben moet je investeren. Je partner als vanzelfsprekend beschouwen, als iemand die er altijd gaat zijn en waar je niets voor moet doen, dat is het begin van het einde.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *