De foute vraag

‘En elke keer heb ik prijs’, zegt ze al lachend. ‘Hoe is het toch mogelijk? Het lijkt wel alsof ik kan voorspellen welke de eerste vraag gaat zijn die hij stelt’. Ik dacht dat de eerste vraag ‘Hoe lang ben je al alleen?’ was. Maar dat bleek niet het geval te zijn. Heel wat mannen vroegen haar op een eerste date waarom ze nu precies op de site zat. ‘Alsof ik op de site zou zitten om recpten van Jeroen Meus uuit te wisselen’, zei ze half ironisch.

Nu, toegegeven, het is inderdaad bizar dat mannen daar vragen over stellen. Het doel dat je voor ogen hebt als je je op een -serieuze- datingsite inschrijft, lijkt me redelijk duidelijk. Je bent alleen, op zoek naar een partner en je wil een partner die -net als jij- niet op zoek is naar een één-nacht-durend avontuur, maar naar iemand die bereid is om een verbinding aan te gaan.

Wat er precies wel en niet gezegd wordt en vooral… wat er werkt tijdens een eerste date is een onderwerp geweest voor een studie van de universiteiten van Stanford en Californië. De wetenschappers van deze universiteiten onderzochten welke de cruciale onderwerpen op een eerste date en of die dan beschouwd werd als geslaagd of net niet.

Binnen het onderzoek werden duizend gesprekken van speeddating geannalyseerd. Die analyse bestond uit de bestudering van wat er precies gezegd werd tijdens zo een speeddating in vergelijking met de score die de deelnemers gaven over hun date.

Het oog wil ook wat…. dat was een van de eerste vasttellingen die onderzoekers deden. De lengte van de man had een belangrijke invloed op de score die de vrouwen gaven. Verder kwam het onderwerp overeenkomsten zeker aan bod. Wanneer er gedeelde hobby’s waren, werd de score opvallend hoger.

Tijd brengt raad. Mannen die dan weer wat kleiner zijn en van vissen op makreel houden, moeten nu niet plots panikeren. Hoe langer het gesprek duurde, des te minder deze items van belang waren, dan was het vooral het verloop van het gesprek dat telde. Als vrouwen het gevoel hadden dat de mannen oprecht in hen geïnteresseerd waren en actief deelnamen aan het gesprek, gaven ze een hogere score. En met actief deelnemen doelden de onderzoekers naar: geven van complimentjes, vragen stellen en meelachen als de vrouwelijke kandidate lachte. De woorden u en uw worden bij een eerste date afgestrafd. Beter gebruik je volgens dit onderzoek je, jij en jouw.

Maar wat willen mannen dan? Mannen willen een vrouw die weet wat ze wil. Elke vorm van onzeker taalgebruik werd minder geapprecieerd. Vrouwen die dus beginnen met de woorden ‘misschien’ en nog erger ‘of zoiets’, kregen een lagere score. Mannen willen volgens dit onderzoek vrouwen die durven over zichzelf praten en zelf niet te veel vragen stelden aan de mannen.

En dan telt ook nog je stemtimbre: mannen moeten vooral gaan bassen en vrouwen moeten vrouwelijker spreken als ze willen dat een eerste date een succes is.

Dus vragen waarom je nu precies op deze datingsite zit, beste mannen, is niet de beste openingszin. Wees vooral geïnteresseerd in je date, geef gemeende complimentjes en maak haar aan het lachen. En lach ook eens wanneer je toch de vraag stelt ‘Waarom zit je op deze site?’ en je date antwoordt: ‘Om schoenen te kopen.’

 

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.