De vier fases (deel 1)

In een langdurige relatie tel je vaak vier fases. Elk van die fases kennen hun eigen karakter en ook hun eigenste seksuele invulling. Je hoeft dus niet te panikeren wanneer jullie seksleven even op een lager pitje staat…  Maar dadelijk meer over.

Even door de vocabulair gaan: een relatie tussen 1 en 3 jaar oud wordt logischerwijs de pioniersfase genoemd. Tussen 3 en 7 jaar spreekt men van de doorgroeifase. De consolidatiefase ontwikkelt zich tussen 7 en 20 jaar, en ben je al langer dan 20 jaar samen dan bevind je je wellicht in de herontdekkingsfase.

Al die fases smeken om meer uitleg. Je krijgt hem. Vandaag fase één en twee.

De pioniersfase is de periode van verliefdheid en passie. Aaaghhh, verliefdheid giert bij beide partners door de aderen en je spendeert uren en dagen aan romantiek en seks. Nieuwe bezems keren goed en het is dus bijzonder leuk om bij elkaar op verkenning te gaan. Kwaliteit en kwantiteit van seks krijgt heel veel aandacht en zorg, door de beide partijen. Het hoeft niet gezegd dat die pioniersfase belangrijk is. Het is de basis van de rest van de relatie. Openheid, eerlijkheid en vertrouwen zijn van levensbelang.

Ben je een jaartje of drie samen dan raak je stilaan in de doorgroeifase.

Hevige verliefdheid en passie maken plaats voor gewonere zaken. Business as usual: je werk, hobby’s, vrienden, familie, kennissen. Seks wordt iets rustiger; een vast patroon sluipt de relatie binnen, zowel in seks als in de rest van je leven. In deze fase gaan de partners op zoek naar stabiliteit door bijvoorbeeld samen een huis te kopen, een gezamenlijk financieel plan te maken en/of te gaan trouwen. Herken je het? Maar trouwen en zelfs samen een huis kopen zijn zeer emotionele en intieme dingen die je nu met mekaar wil delen. Na drie jaar wordt ook het verschil duidelijk in seksbeleving van meneer en mevrouw. Een man ervaart genot vooral als een ontlading van seksuele spanning. Een vrouw geniet van de geleidelijke opbouw van die spanning. Je kan het ook zo zeggen: mannen willen meer en vaker seks zonder kwaliteit, terwijl een vrouw wel blijft hunkeren naar kwaliteit en passie. Maar vooral die passie zal in deze gestabiliseerde relatie fel aan hevigheid inboeten. Sorry mevrouw. Maar! Intimiteit is nu soms fijner dan seks, vinden zowel mannen als vrouwen (maar toch vooral de vrouwen).

 

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *