Gebroken hart

Deze maand verscheen er een Canadees onderzoek waarin bewezen werd dat een gebroken hart je hart echt kan breken en je daarvan kan sterven. Deze onderzoekers vonden dat weduwnaars zes keer vaker overleden in het eerste jaar na het overlijden van hun geliefde. Hier zijn het de vrouwen die zelfs twee keer mee gevaar lopen dan de mannen op een gebroken hart. Maar niet alleen bij de dood van je geliefde kan je hart breken, ook bij het beëindigen van een relatie.

Uiteraard gebeurt er niet echt iets met je hart, het is de stress van het verlies van  je geliefde die kan leiden tot hartproblemen. Uit het onderzoek kwam er ook een positieve wind waaien: een jaar later verminderde het risico op hartfalen, wat vooral wil zeggen dat je een gebroken hart kan overleven en je je over een liefdesverlies kan zetten.

En zo wijst de praktijk het ook uit: je hebt minstens een half jaar tot een jaar nodig als rouwperiode om een relatie helemaal verwerkt te krijgen.  Depressie, hysterie, regressie, het terugkeren van tics, zware gewichtsschommelingen, slapeloosheid,… het zijn geen uitzonderingen wanneer een relatie wordt beëindigd. Zoals de onderzoekers al beweerden, is het niet letterlijk het hart dat plots kapot gaat, het zijn de psychologische gevolgen van een gebroken hart en de stress die de hartpoblemen meebrengen. Je hersenen raken onder druk door de emotionle rollercoaster waar je door moet: haat, angst, verdriet, wraak gaan op zo een moment arm in arm met verlangen, gemis en nood aan affectie. Je hersenen kunnen niet volgen en gaan in kortsluiting, je lichaam staat stijf van de stress.

Tijd heelt wonden en ook die van liefdesverdriet.

Durf in de eerste plaats eens objectief kijken naar de partner die je net gedumpt heeft. Is die echt wel zo fantastisch? Of was het iemand die je bedroog en loog, die je vaak liet zitten, je niet respecteerde en je uitschold bij ruzies? Is dat iemand die je wil missen? Houden van wil nog steeds zeggen dat je de andere gelukkig wil zien, niet ongelukkig wil maken. Wacht dus ook niet op de grote verandering. Mensen veranderen alleen in crisis en als ze dat zelf echt willen. Anders gebeurt er niets. Trouwens, waarom zou iemand ineens veranderen na een breuk? Als je partner het niet voor je deed tijdens jullie relatie, zal het erna ook niet gebeuren.

Het is niet slecht om met je ex een afsluitend gesprek te hebben. Een gesprek waarin je kan uitleggen waarom het voor jou niet ging, waar je je tekort gedaan voelde, hoe je het anders zag en waar je zelf mis was. Niet met de bedoeling om de ander na te trappen,  het weer goed te maken of ‘vrienden’ te worden en te blijven. Maar gewoon om een hoofdstuk af te sluiten. Anders blijven veel exen steken in de fase dat ze stiekem hopen dat het toch nog in orde komt. Ze gaan langs bij de ex, snorren hem op op facebook, blijven vrienden van vrienden bevragen of bellen toevallig zijn of haar nummer. Hierdoor raak je geen stap vooruit. Bemin je keuze -ookal was het niet die van jou- en zet er een streep onder.

Want je moet beseffen dat je in elke relatie wel eens gekwetst raakt. Hoe geweldig een partner ook kan zijn, iemand zal je op een gegeven moment altijd wel pijn doen. Al is het maar omdat je partner een andere mening heeft of niet helemaal doen wat jij wenst dat hij doet. Dus denken dat het ‘vanzelf moet gaan’ is niet de beste manier om op zoek te gaan naar iemand nieuw. Vertrouwen hebben dat de ander je niet expres pijn wil doen en vertrouwen hebben in jezelf dat je die pijn wel aankan, is de sleutel.

Als je zelf diegene bent die een gebroken hart wil veroorzaken, besef dan dat je dadelijk even een plafond op iemand zijn hoofd gaat laten vallen. Dat doe je niet met een smsje, een mailberichtje of een briefje. Dat doe je face to face. En laat de ander dan maar even razen, dat mag en dat is normaal. Bel je ex na enkele dagen op om te vragen hoe het gaat. Zo geef je de ander de tijd om een afsluitend gesprek met je te hebben en respecteer je zijn of haar gevoelens.

 

Afscheid doet altijd pijn, maar de mate waarin heb je een stuk zelf in de hand.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *