Geen intimiteit meer.

Gisteren belde een vrouw me tijdens de coachinguren van Parship. Ze wou helemaal geen nieuwe man, maar wou wel haar man terug. Ze waren elkaar op intimiteitsvlak een jaar geleden ongeveer verloren, na zijn operatie aan zijn prostaat. Hij keerde zich van haar af en als ze aandrong op seksuele intimiteit, bekeek hij haar alsof ze een nymfomane was. Ze was ten einde raad.

Ziektes, we krijgen er allemaal helaas in ons leven mee te maken. Of we nu jong of oud zijn, of het nu om een kortstondige of een langdurige ziekte gaat, we hebben allemaal al ondervonden dat ook ons seksleven daarbij problemen ondervindt.

Vooraleer de gevolgen die een operatie kunnen hebben bekeken worden, wil ik toch verduidelijken dat seks een genot is dat voor alle leeftijden geldt. Er bestaan heel wat mythes over ouderen en seks. De meest wijdverbreide is dat oudere mensen geen seks meer zouden kunnen hebben. Wanneer hier over heen gestapt wordt, wordt de mythe al snel toegedekt met ‘dan zal het toch niet vaak zijn’. Maar wat is niet vaak? 65-plussers zeggen dat ze één keer per week vrijen. Maar wat eigenlijk belangrijker én interessanter is dat alle onderzoeken uitwijzen dat seks met de jaren beter wordt. Sommige oudere vrouwen zeggen dat ze nu meer genieten van seks, gewoon omdat hun partner meer de tijd neemt voor het voorspel. Senioren zijn minder prestatiegericht en concentreren zich vooral op de aanrakingen over het hele lichaam, in plaats van alleen op de geslachtsdelen. Het is het contact en het feit dat ze elkaar lichaam goed kennen dat ervoor zorgt dat de seks wat intensiteit betreft er serieus op vooruitgaat. Bovendien zijn de kinderen het huis uit en hebben ze meer vrije tijd.

 

Na een operatie spelen niet alleen lichamelijke ongemakken voor strubbelingen tussen de lakens, maar ook psychologische factoren maken het moeilijk om van je seksleven te genieten. Een groot misverstand is dat zieke mensen geen behoefte meer aan seks zouden hebben. Integendeel! Maar er zijn heel wat redenen waarom er daadwerkelijk niet meer gevreeën wordt.

Schaamte over het lichaam of de gevolgen van de operatie, kan een reden zijn waarom er niet meer gevreeën wordt. Terwijl vaak de partner hier veel minder een probleem van maakt.

Dit is ook bij jullie het geval. Er bestaat de kans dat je man zich ergens voor schaamt. Misschien denkt hij dat zijn ejaculaat urine bevat en vindt hij dat vies of vindt hij het litteken van de operatie lelijk.

Daarnaast zie ik ook vaak dat schuldgevoelens een spelbreker zijn bij mensen die te maken hebben gekregen met een ziekte. Sommige patiënten zien hun ziekte als een straf voor hun misstappen in het leven – omdat ze bijvoorbeeld vreemd zijn gegaan – of ze voelen zich schuldig omdat ze niet meer aan de verwachtingen van hun partner kunnen voldoen.

Als laatste reden denk ik dat je de factor faalangst niet kan negeren. Hierdoor gaat men seks vermijden of te veel zijn best doen om het net zo weer ‘zoals vroeger’ te maken waardoor de verwachtingen te hoog zijn en het risico op mislukkingen alleen maar groter wordt. Kortom, het is heel normaal dat je even in de knoop ligt met je seksleven als een ziekte of operatie je leven insluipt.

Maar je kan er gelukkig wel wat aan doen! En dat hoef je zeker niet in je eentje te doen. Het is allereerst belangrijk dat je partner weet hoeveel begrip je hebt voor de situatie én dat jullie samen weten welke oplossingen je arts allemaal voor je in petto heeft om weer te kunnen genieten van je – weliswaar ander – seksleven. Maar vooraleer jullie samen op gesprek gaan bij de arts, denk ik dat stap 1 onvermijdelijk een gesprek met je man gaat zijn, waarin je hem je behoefte aan intimiteit uitlegt. Benadruk dat je niet van hem verwacht dat hij onmiddellijk met je vrijt, maar vraag hem om – samen met jou- kleine stapjes te nemen en opnieuw terug gewoon intiem met elkaar te zijn in de kleine dingen. Je kan alleszins ook al gewoon beginnen met dat weer gewoon bij hem te doen: neem zijn hand vast als jullie gaan wandelen, sla je arm om hem heen in bed, streel hem door de haren wanneer jullie in de zetel zitten,…  Het zal even wat moed van je vragen, maar de beloning zal groot zijn…

 

 

 

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.