Goede voornemens omzetten in echte daden (deel 2)

Goede voornemens… Met het nieuwe jaar dat er aan komt, worden we er zelfs vaak naar gevraagd. Toch weten we dat we ze niet uitvoeren en toch blijven we ze uitspreken. De  Universiteit van Nijmegen concludeerde wat we al wisten: de vastbeslotenheid van het goede voornemen voorspelt op geen enkele manier of iemand het voorgenomen gedrag uiteindelijk uitvoert. Dus hoe hard we ook roepen, als we geen plan hebben, een omgeving die ons steunt en we voorzien geen oplossingen voor mogelijke hindernissen, is de kans klein dat we effectief iets veranderen.

Zoals ik al schreef zijn het doorgaans onze eigen routineuze gebruiken en zelf aangeleerde gedragingen die ervoor zorgen dat we niet slagen in onze goede voornemen. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren en houden niet van verandering. Ze worden niet graag uit hun comfortzone gehaald en al helemaal niet wanneer ze iets alleen moeten doen.

Vaak hoor ik in mijn praktijk dat singles -en zeker single ouders- helemaal lusteloos zijn. Ze hebben geen zin om zich op te maken, want voor wie zouden ze dat moeten doen. Ze hebben geen zin om iets leuk te doen, want wat is daar nu leuk aan als je alleen bent. Ze hebben geen zin om uit te gaan eten, want hoe zielig lijkt dat alleen. Ze hebben geen zin om iets bij te leren, want met wie zouden ze dat kunnen bespreken. Ze hebben geen zin om lekker te koken, want er is niemand om mee van te genieten. Ze hebben geen zin… tout court.

Maar als ze een partner zouden hebben, dan zouden ze terug een nieuw kapsel willen. En als ze een nieuwe partner hebben, dan zouden ze zich weer elke dag scheren. En als ze een nieuwe partner hebben, dan zouden ze weer leuke uitstapjes organiseren en op reis gaan. En als ze een nieuwe partner hebben, dan gaan ze naar het nieuwe restaurant van die van op tv van in Antwerpen. En als ze een nieuwe partner hebben, dan gaan ze -samen uiteraard- aan die danscursus beginnen. En als ze een nieuwe partner hebben, dan gaan ze opnieuw elke avond lekker koken. Dan,.. en alleen dan, zal alles wel ineens weer lukken.

Hun goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn integraal gekoppeld aan het wel of niet hebben van een partner, zonder meer. Ze denken ook dat elk probleem opgelost raakt door die partner. Dat ze zich instant gelukkig gaan voelen als ze een partner hebben en dat hun leven plots wel weer interessant en leuk gaat worden als dat zo is. Ze gaan er ook ineens interessanter uitzien en leukere dingen doen.

Ik begrijp hun gevoel ergens wel,… Het is makkelijk om heel je goedvinden en geluk gewoon aan iemand over te laten. Dan heb je zelf geen enkele verantwoordelijkheid om te nemen. Je moet gewoon aanhaken en je bent vertrokken. Maar zeg nu zelf…

Als jij iemand ontmoet en die onderneemt niets,… dan is die persoon toch niet boeiend? Als iemand zijn kledijkeuze geheel van jou afhangt, waar is dan haar/zijn eigen stijl? Als iemand in de voorbije maanden niet buiten is gekomen en alleen maar heeft zetelgehangen, hoe interessant is dat? Als iemand geleefd heeft van diepvriesmaaltijdjes en verder niets uitvoerde in de keuken, hoe gebrand ben jij dan om te gaan eten? Als iemand geen enkele hobby of passie heeft,… waar staat die persoon dan voor?

Dan is er weinig om echt verliefd op te worden. Niet?

Be prepared! Dat is de slagzin. Het leven is mooi en kan ons op allerlei manieren triggeren, ook al zijn we alleen. Ga op zoek naar je eigen passies en voorliefdes en doe er iets mee. Wees maar gretig in het leven, het is lang en groot en je kan zo veel leren en ontdekken.

Dus zorg er voor dat je je eigen stijl hebt in je kledij en je haar. Het maakt je tot wie je bent. En als het je niet alleen lukt, neem dan een kleurenconsulent onder de arm of maak maandelijks een afspraak met de kapper/barbier. Als je niet alleen voor jezelf wil koken, kook af en toe voor vrienden. Wil je reizen, boek dan reizen met andere singles. Als je graag danst, schrijf je in voor cursussen waar het niet uitmaakt of je single bent of niet.

Be prepared! Want op een dag kom je hem of haar tegen. En als je die tegenkomt, dan is het fijn dat alle sterren op een lijn gaan staan en je plots merkt dat alles wat je tot nu toe gedaan hebt, alle kennis die je hebt opgedaan en alle ervaringen die je hebt beleefd, er net voor zorgen dat die ene persoon jou interessant genoeg vindt om mee verder te gaan.

Een beter voornemen voor 2015 kan ik niemand wensen.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *