Het beste gespreksonderwerp: je date

Heel wat mensen maken zich druk om het gespreksonderwerp bij een eerste date. Ik kan jullie nu een waslijst van onderwerpen opnoemen waar je het zeker wel en zeker niet over moet hebben, maar die lijst hebben jullie helemaal niet nodig als je verliefd bent.

Communicatiearmen- en rijken

Bij een gewone date kan een –lange-stilte al snel overkomen als ongemakkelijk. Ik merk dat het vooral mannen zijn die zich vooraf zorgen maken over de gespreksonderwerpen. In het algemeen –je weet wel, Jan modaal bestaat niet, maar je moet ergens een gemiddelde maken- kan je stellen dat mannen minder communicatievaardig zijn dan vrouwen. Uiteraard zijn er een hele hoop mannen die zeer communicatief zijn en een meester zijn in het begeesteren van vrouwen met woorden. En uiteraard zijn er vrouwen die er maar niet in slagen om een goed gesprek te voeren. Laat ons de groep dus maar ‘communicatiearmen’ en ‘communicatierijken’ noemen, los van het feit of het mannen of vrouwen zijn.

Een veelgehoorde klacht van de communicatierijken is dat de communicatiearmen te veel over zichzelf praten om indruk te maken. Ze praten om hun date te imponeren en doen dat door grote verhalen boven te halen. Uren vertellen over hun werk en wat ze bereikt hebben, over de spannende avonturen op reis, over het geld dat daar voor nodig is.

Stop daar maar mee, dat is niet van belang. In een echte relatie gaat het niet om wat je bent, wel om wie je bent.

De indruk die je waarschijnlijk maakt, is die van een saaie ongeïnteresseerd persoon die helemaal niet zo zeker is van zichzelf en dat probeert te verbergen met stoere verhalen.

Het beste gespreksonderwerp: je date

Toch kan je makkelijk leren om niet in die valkuil te trappen. Als je tot de groep communicatiearmen behoort, moet je je ook niet verplicht voelen om met gespreksonderwerpen aan te komen draven. Het beste gespreksonderwerp zit recht voor je neus.  Je kan dus beter het gesprek openen en  leiden. Begin je date met iets te vragen over haar/zijn profiel of gebruik informatie die je uit een mail haalt van de ander. Zo kan je bijvoorbeeld zeggen ‘ik heb gezien op je profiel dat je naar New York op reis bent geweest. Vertel eens, hoe was dat voor jou?’ Met de vraag: ’ Hoe was dat voor jou’? ‘,  maak je duidelijk dat je niet geïnteresseerd bent om de toeristische gids verteld te krijgen. Je wil niet weten WAT je date bezocht heeft, je wil weten HOE dat die reis voor hem/haar geweest is. Je vraagt dus naar belevingen, gevoel, emoties,…

Zo maak je duidelijk dat je oprecht geïnteresseerd bent in iemand en dat, beste singles, is het allerbelangrijkste. Het geeft een gevoel van geborgenheid, van veiligheid. Het zorgt er voor dat je date zich zal durven openstellen en nog meer zal vertellen en ook het gevoel krijgt begrepen te worden. Hoe meer je interesse toont in je date, hoe leuker die je gaat vinden en ook interesse in jou gaat krijgen. Vragen worden dan ook aan jou gericht. Het makkelijke hiervan is dat je geen onderwerp naar boven moet toveren, maar dat de onderwerpen elkaar wel opvolgen. Wil je deze goede spiraal levend houden, kan je best je antwoord beëindigen met een vraag aan je date.

Recept voor een goede lange relatie: praat als verliefden voor de rest van je leven

Ik schreef al dat je geen gespreksonderwerpen moet voorbereiden wanneer je verliefd bent. Verliefde mensen zitten met maar een gespreksonderwerp in hun hoofd: de ander. Te weten komen wat de ander wil, hoe die zich voelt, wat hij/zij denkt en beleeft, waar hij/zij staat en gaat, dat is het enige wat een verliefd persoon interesseert. En uiteraard willen ze te weten komen wat de ander over hen denkt en of dat gevoel hetzelfde is of niet. Vandaar dat je sommige verliefde mensen ook wel hoort zeggen ‘ik weet eigenlijk niets van die persoon. Ik weet niet waar die werkt, wat die doet, wie zijn vrienden zijn en toch heb ik het idee dat ik hem/haar al jaren ken.’ Dat gevoel komt ook door de manier van communiceren die verliefde mensen hebben: een oprechte geïnteresseerdheid in de ander. Alleen moeten zij hier geen moeite voor doen en loopt alles vanzelf. Zalig toch, geen stress meer over het gespreksonderwerp en constant het gevoel dat de ander oprecht geïnteresseerd is in jou. Volgens mij een van de basis ingrediënten voor een goede langdurige relatie.

This entry was posted in afspraakje, Andere, communicatie, daten, Eerste afspraak, single, verliefd and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *