Ik ben nog maar pas een relatie gestart. Na ongeveer zeven dates, zegt hij opeens dat hij toch twijfelt, dat hij niet weet of dit wel iets gaat worden. En dat terwijl het tot nu toe allemaal superleuk geweest is. Hij heeft me zelfs meegenomen naar zijn stamcafé de vorige keer en me aan zijn vrienden voorgesteld. Ook zijn zus heb ik al ontmoet, want we zijn met haar en haar man uit gaan eten. Wat moet ik hiermee?
Allereerst moet je weten dat er niets abnormaal is aan twijfelen. Twijfelen hoort bij het leven en zie je zeker op de ‘kruispunten’ de mensen tegenkomen. Voor je date is dat ook zo: blijft hij vrijgezel of kiest hij voor een relatie. Dat mensen twijfelen in de liefde is logisch. Liefde is geen exacte wetenschap, er zijn geen vaste regels en het spel en de spelers wisselen nogal vaak. Ik merk dat mensen die de kans hebben gehad in het verleden om te twijfelen en daar de tijd voor hadden gekregen om dat proces te doorlopen en te leren uit hun fouten, minder hard twijfelen eens ze wat ouder zijn. Het kan dus wel zijn dat je partner nog niet veel relatie-ervaring heeft en daarom nog even door dit proces moet.
Wat jij als partner vooral niet moet doen, is meestappen in de twijfelspiraal. Doordat hij twijfelt, ga jij je na een tijd onzeker voelen. Iemand die onzeker is, is veel minder aantrekkelijk dan een vrouw die zeker is en zelfzekerheid uitstraalt. Hierdoor gaat hij nog meer twijfelen waardoor jij je nog onzekerder voelt et cetera. Je mag met andere woorden niet proberen om je partner te over tuigen om niet meer te twijfelen. Die twijfel is iets van hem, laat het ook daar en ‘trek’ niet aan hem, want dat heeft een omgekeerd effect.
Als je partner twijfelt is ook de vraag of jij daar iets aan kan doen. Mist hij iets in jullie relatie en kan jij daar iets aan veranderen? Je kan jezelf uiteraard niet transformeren naar iemand anders, maar je kan wel je gedrag aanpassen. Wil hij dat je meer geïnteresseerd bent in zijn hobby? Ga dan eens mee naar een training of een wedstrijd. Maar als hij wil dat je alles weet en een fan van het eerste uur wordt, moet je je zelf de vraag stellen of je dit wel wil en kan. Dat ‘kunnen’ is niet onbelangrijk. Je kan wel even je best doen, maar je moet jezelf de vraag stellen of je hetgeen dat hij van je vraag heel je leven kan doen. Hierdoor ga je ook voor jezelf afwegen hoe belangrijk deze relatie voor jou is.
Weet alleszins dat je niet als een hulpeloos wezentje moet blijven wachten tot zijn twijfel over is. Gun hem zijn twijfel en accepteer het, zonder dat je hem probeert te overtuigen van hoe goed jij bent of jullie relatie is. Zie zijn twijfel ook niet als een persoonlijk falen. Er zijn veel aspecten van een relatie waar aan te twijfelen valt.
Je moet dus eerst zien te weten te komen waar je partner precies aan twijfelt. Vindt hij jou niet aantrekkelijk genoeg? Is hij niet verliefd? Vindt hij je hobby niet leuk? Vindt hij de afstand te ver? Twijfelt hij aan iets waar jij iets aan kan en wil doen… dan zijn er mogelijkheden!
En soms is het enige wat je kan doen een tijdje afstand nemen. Hierdoor kan hij eens alles op een rij zetten en moet jij niet constant met die twijfel geconfronteerd worden. Afstand geeft ook altijd wat meer ruimte voor reflectie. Je leert om eens over het geheel van jullie relatie te denken. Er bestaat de kans wel dat jij er achter komt dat je de relatie toch niet zo fantastisch vond. Dan zal je date voor een gesloten deur komen te staan wanneer hij uiteindelijk uit zijn twijfel raakt. Maar dat is dan maar zo. En als hij beslist da hij toch nog niet klaar is om verder te gaan met jou, is dat geen fijn nieuws. Maar dat is alleszins beter dan met deze twijfelaar verder aan te modderen.
One Response to Hoe een twijfelaar overleven?