Hoe raak ik over liefdesverdriet?

Mensen die liefdesverdriet hebben voelen zich ziek, en dat is niet iets wat zich ‘tussen hun oren’ afspeelt, het klopt echt. Na de breuk hebben mensen met liefdesverdriet ook het gevoel dat dit verdriet nooit stopt.

Toch blijkt dat zo een intens verdriet sneller voorbij gaat dan gedacht. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met liefdesverdriet verwachten dat ze minstens drie maanden diep ongelukkig gaan zijn. Toch bleek dat ze, eens die drie maanden voorbij waren, helemaal niet meer zo verdrietig waren.

Maar toch, niemand is graag ongelukkig en er zijn wel enkele dingen die je kan doen om heel het rouwproces sneller te laten gaan.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Korte en krachtige pijn dus. Doe alles weg wat je aan je ex doet denken. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat het echt letterlijk pijn aan je brein kan doen als je telkens weer geconfronteerd wordt met foto’s, kadootjes,…  Deze ontwenningskuur moet minstens drie maanden duren. Vermijd ook het restaurant waar jullie samen gingen eten, de lievelingskroeg van hem en koop haar lievelingswijn niet meer. En nog belangrijker: vermijd elk contact. Geen telefoontjes of sms’jes, geen bezoekjes, maar ook geen facebookpagina bezoeken,  of naar plaatsten gaan waarvan je de kans loopt om je ex tegen te komen.

Overtuig jezelf van de breuk

In een Amerikaans onderzoek lieten de onderzoekers een groep met mensen met liefdesverdriet drie dagen na elkaar schrijven over de voordelen van hun breuk. De tweede groep lieten neutrale dingen schrijven en een derde groep moest vooral schrijven over de negatieve gevolgen van hun breuk. De eerste groep  rapporteerde zelfvertrouwen en wijsheid. Hierdoor was het voor deze groep makkelijker om hun verdriet sneller te relativeren en naast zich te zetten.

Kom die snotterzetel uit

Dagen wenen en snotteren, dat mag, maar op een geven moment moet je stoppen. Door in je verdriet te blijven zitten zorg je er immers voor dat er te weinig dopamine in je hersenen zit. Dopamine zorgt onder andere voor de regulatie van ons emotioneel gedrag (in het bijzonder gedrag dat bepaald wordt door beloning en straf).  Kom dus je zetel uit en ga op zoek naar afleiding, ga uit, ga vrienden opzoeken, doe nieuwe ervaringen op zodat je dopamine weer stijgt en je weer meer energie en plezier hebt.

Doe de rebound

Aangezien je van seks gelukkig wordt, omdat je lichaam dan onder andere oxytocine aanmaakt, kan je je altijd wel eens wagen aa neen onenightstand. Er is een Amerikaans onderzoek dat zelfs zegt dat je best zo snel mogelijk een nieuw lief kan nemen. Het helpt je mentaal om over je ex heen te raken. Al waarschuwen ze wel dat je best geen gevoelens kan beginnen krijgen voor ‘the rebound’…

Zorg voor jezelf

Je sportschoenen aantrekken is een van de eerste dingen die je te doen staan. Door te lopen komen er endorfines vrij en die hebben een positief effect op weemoedigheid. Als je de kast induikt, kies dan voor koolhydraatrijk voedsel (zoals aardappelen, rijst, suikers en honing). Dit stimuleert de aanmaak van de neurotransmitter serotonine en zorgt dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Hetzelfde effect krijg je met bananen, noten en kwark, want dat voedsel bevat veel tryptofaan.

This entry was posted in Andere and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Hoe raak ik over liefdesverdriet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *