Iemand ontmoeten waar het ontzettend goed mee klikt, waar je de energie voelt, waar je verliefd op wordt en aanvoelt dat dit het wel eens zou kunnen zijn. Dat is fantastisch. Maar wat als die persoon tien of zelfs twintig jaar ouder is en eigenlijk net zo goed je vader of moeder had kunnen zijn? Een vrouw van dertig en een man van vijftig of een vrouw van vijfenveertig en een man van vijfendertig. Het komt vaker voor dan je denkt. Maar blijven zulke relaties wel duren?
Niet uit te sluiten is de sociale druk waar je mee te maken krijgt als koppel. Een oudere vrouw en een beduidend jongeren man worden vaak scheef bekeken. Dat heeft vooral te maken met het klassieke rollenpatroon waar veel mensen zich nog steeds aan meten. Vroeger hadden vrouwen vooral een oudere man of iemand van dezelfde leeftijd aan hun zijde. Een man bood immers financiële zekerheid. Tegenwoordig kunnen vrouwen eenvoudig op eigen benen staan. Er staan nu dan ook hele andere redenen om een relatie te beginnen op de voorgrond, zoals gedeelde interesses en hetzelfde gevoel voor humor.
Vrouwen met een jongere man ervaren dit gegeven alleen als positief. Ze verzorgen zich meer, kleden zich jonger, sporten meer, voelen zich aantrekkelijker dan vrouwen van hun leeftijd met een leeftijdsgenoot. Dat maakt dat ze zich beter in hun vel voelen en meer tevreden zijn over hun leven.
Wat we meer als normaal beschouwen is een oudere man en een jongere vrouw. Wanneer het leeftijdsverschil echter te groot wordt, denkt de goegemeente wel al snel aan ‘golddiggers’. Jonge vrouwen die een oudere man nemen om financieel gerust te zijn en mannen die het leuk vinden om zo een jonge vrouw naast zich te hebben. Die jongere vrouwen hebben nog meer energie, zijn spontaner, levendiger, onschuldiger. Eigenschappen waarvan de mannen het gevoel hebben dat zij die met het verstrijken van de jaren zijn verloren. Jongere vrouwen vinden vaak geborgenheid bij oudere mannen. Een oudere partner biedt dan meer emotionele veiligheid, waardoor de vrouw zich zekerder voelt in de relatie.
Maar speelt leeftijd echt een rol? Ja, als het gaat om kinderwens. De jongere partner wil nog kinderen en de oudere wil of kan niet meer. Dat zorgt voor discussie. Verder zie je soms een breekpunt wanneer het gaat om energie of ondernemingslust: de jongere partner wil nog samen uit gaan, wil nog nieuwe dingen samen ondernemen en de oudere partner haakt af omdat die (fysiek of psychisch) niet meer kan. En ik schrijf soms, want niet elke vijftigplusser is uitgeblust, natuurlijk.
Bij liefde met de grote L vinden twee mensen elkaar in gedeelde interesses, in een zelfde kijk op het leven, in waarden en normen, in humor, in hun manier van met problemen omgaan,… Leeftijd is dan van geen belang.
Wat wel van belang is, is de levensfase waar je inzit en hoe je naar de wereld, een relatie en jezelf kijkt. Het is belangrijk om dezelfde verwachtingen te hebben en elkaar daar in te vinden.
Zo kan leeftijdsverschil tussen een vroege twintiger en midden dertiger van veel meer belang zijn dan tussen een veertiger en midden vijftiger. De twintiger moet nog bezig zijn met de studiekeuze en op kot gaan terwijl de dertiger liever samen een huis wil kopen om zich te settelen.
Leeftijd is dus op zich geen probleem, de levensfase wel. En het allerbelangrijkste is uiteraard dat jullie blijven praten!