Losgeslagen

Losgeslagen wild. Ze doet zotte dingen. Hij is de pedalen kwijt. Zij gaat opeens naar opera of erger nog, naar Pukkelpop (en ze is al veertig). Hij gaat opeens met de fiets rijden of nog erger, naar Laundry day (en hij is al veertig).

Vrijgezellen die uit een relatie komen lijken soms wel aan een tweede experimenteerjeugd te beginnen en compleet de pedalen kwijt te zijn. Niet helemaal onlogisch. Na een periode van kwaadheid en rouw beginnen heel wat nieuwe vrijgezellen de meerwaarde te zien van hun nieuwe vrijheid. De kinderen zijn voor een periode niet bij jou, een aantal vrienden bezoek je niet meer -want die hebbbben gekozen voor de andere partij-, een aantal hobbies doe je niet meer -want daar gaat de ex naartoe…

Wat moet je dan allemaal met die nieuwe tijd? In het begin wordt die voornamelijk gespendeerd aan kwaad zijn op je ex, aan droevig zijn om alles wat er gebeurd is. Maar eens die grote emoties verdwenen zijn, ga je opnieuw op zoek naar een invulling van die vrije tijd. Alleen… heel wat mensen weten helemaal niet wat ze met die tijd moeten doen. Ze weten helemaal niet wat zij echt willen doen. Hun vrije tijd is jaren ingedeeld en meebepaald door deze partner, de relatie of het gezin. Het is jaren zo geweest dat er op dinsdag, donderdag en zaterdag (heel de dag) met zoonlief naar de voetbal gegaan werd. En nu hoeft dat plots niet meer, een week op twee.

Sommige vrijgezellen gebruiken hun vrije tijd om onmiddelijk iemand nieuw te zoeken, om de tijd opnieuw in te vullen met een nieuwe relatie. Hoeft niet gezegd te worden hoe groot het reboundgevaar is. Anderen zoeken in de zelfde aard en wijken niet heel erg af van het leven dat ze tot nu toe leefden. Maar er is ook een groep die dit als een grote kans zien en opnieuw alles gaan uitproberen. Naar een dansvoorstelling? Waarom niet. Naar een punkconcert? Waarom niet. Naar een 40+ fuif? Waarom niet. Naar les nuits Blanches? Waarom niet. Naar een museum? Ik ga mee. Cursus naaien? Ik heb tijd. Avondles koper gieten? Why not.

Uiteraard zijn er grenzen en er zijn echt wel vrijgezellen die even de pedalen kwijt zijn, maar voor de meeste is deze periode een periode waar ze op zoek zijn naar ervaringen. Ze doen veel verschllende en uiteenlopende ervaringen op om te kijken of dit goed aanvoelt en dit bij hen zou passen. Zelfs al lijkt het op het eerste zicht helemaal niets voor hen te zijn, toch wordt het niet apriori over boord gegooid of geweigerd. Ze gaan als het ware door de ervaringen opnieuw op zoek naar wie ze waren door de relatie (de bezorgde vader die zijn zoon drie keer per week naar de voetbal brengt en blijft) en wie ze zelf zijn.

Door ervaringen op doen, jezelf opnieuw een stukje ontdekken,… dat klinkt toch niet slecht?

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *