Waar het hart van vol is…

Waar het hart van vol is, daar loopt de mond van over. Een oud gezegde dat, zoals elk gezegde, een grond van waarheid bevat. Toen ik afgelopen weekend iemand honderduit over haar ex hoorde praten terwijl haar kersvers lief naast haar stond, overviel me even een plaatsvervangende schaamte. Ze vertelde honderduit over de jaren met hem, hoe hun relatie had gelopen én verkeerd was gelopen, hoe ze achter zijn bedrog was gekomen, hoe moeilijk het afscheid was geweest, hoe vaak ze terug had willen gaan, hoe vaak ze getwijfeld had om hem toch te vergeven, hoe kwaad ze was geweest, hoe droevig erna, hoe hij nu een nieuw lief had en zij dus ook. Het nieuwe lief leek het niet al te erg te vinden, misschien wel des te meer omdat niet alle woorden heel erg lovend waren, maar er werden wel woorden… en veel woorden aan dat thema besteed.

Terug thuis deed ik wat onderzoek om te kijken of het inderdaad wel goed is om te praten over je ex in aanwezigheid van je nieuw lief. En met lief bedoel ik echt in de eerste maanden van jullie relatie.  Singlecoachen zeggen vaak dat het een thema is dat je zeker tijdens de eerste dates beter kan mijden, anderen zeggen dat het nu eenmaal een deel van je leven is dat je niet kan wissen, dus dat niets erover zeggen helemaal absurd lijkt.

Volgens de onderzoekers van de universiteit van Utah, blijkt het alleszins helend om eens goed af te geven op je ex, al dan niet publiekelijk. Zij raden je zelfs aan om je irritaties en je haatgevoelens tegenover je ex er eens helemaal uit te gooien en je eens volledig te laten gaan… tegen vrienden of vriendinnen weliswaar. Want, volgens deze onderzoekers, is er heel wat nadeel aan je negatieve gevoelens niet te ventileren. Ze ondervonden dat de kans dan groter is op een depressie na de breuk en is het moeilijker om de draad weer op te pakken.

De universiteit van Arizona zegt dan weer dat het zelfs niet slecht is om contact te houden met je ex, al is het dan wel in zeer beperkte mate. Een soort van light vriendschap waar je af en toe een mailtje stuurt of je ex een gelukkige verjaardag wenst. Verder dan dat kan je beter niet gaan, want dan kom je in een rare onduidelijke zone terecht die je alleen maar weer onzeker maakt.

Het kan dus geen kwaad voor jezelf om eens over je ex te praten, maar moet dan dan ook tegen je nieuwe vriend? Wel, best niet op een eerste date, maar gaandeweg, blijkt het wel goed te zijn om over de relatie met je ex te praten (dus niet echt over je ex zelf). Je kan dan aan je nieuw lief uitleggen waar jullie relatie is fout gelopen, wat daar je eigen aandeel in was, wat je er uit hebt geleerd en wat je zeker niet opnieuw wil. Zo heb je meer kans om de nieuwe relatie op een goed spoor te krijgen.

Zoals ik al insinueerde, is het praten over de relatie met je ex geen probleem, praten over hem en de geweldige momenten die jullie samen beleefd hebben, is daarentegen nefast voor een beginnende romance waar je ergens toch nog wil geloven dat je erg uniek en speciaal voor je nieuw lief bent.

En wat moet je dan doen als het net je nieuw lief is dat steeds maar opnieuw het thema ex boven haalt? Best kan je hem of haar dan maar duidelijk maken dat je best alle frustraties twijfels, woede,… kan begrijpen, maar dat jij nu eenmaal verder wil. Dat jij niet wil blijven hangen in een verhaal uit het verleden dat al lang voorbij zou moeten zijn. Dat jij een nieuw verhaal wil maken met hem/haar. En dat je daarom ook vraagt om dat thema wat minder op tafel te gooien. En moest dat niet lukken voor je nieuwe liefde of voelt hij of zij zich hierin tekort gedaan, dan zit de ex net iets te dicht op het vel en net iets te dicht nog bij het hart. Dat maakt een nieuwe liefde haast kansloos.

Niet doen dus, tenzij je na je Moeder Theresa- of ridderrol met plezier gedumpt wordt om weer iemand anders te redden.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *