Ik ben nu drie weken aan het daten met iemand. Het is leuk, we lachen veel, ik voel me op mijn gemak bij hem, we hebben veel dezelfde interesses. Verliefd ben ik nog niet en ik zie me al helemaal niet met hem vrijen. Wat moet ik hiermee? Hou ik hem als een vriend of probeer ik dit nog wat langer?
Kan je een relatie aangaan met iemand waar je niet op verliefd bent? Ja, dat kan. Is dat een bevredigende relatie? Ja, dat kan. Alles hangt af van de verwachting die je hebt. Denken dat een verliefdheid nodig is om een relatie te starten is even kortzichtig als denken dat een relatie goed gaat blijven omdat je aanvankelijk verliefd was. Toch is seksuele aantrekking nog iets andere en moet die passie vroeg of laat in je relatie aanwezig zijn.
Een fijn boek rond dat thema is het boek “Prins op het witte paard” van Mira Kirshenbaum. Zij beschrijft vijf dimensies die moeten aanwezig zijn om te kunnen spreken van een relatie die waardevol genoeg is om mee verder te gaan.
De eerste dimensie is eigenlijk rust: je moet je op een gemak voelen bij je partner. Je kan makkelijk praten, schaamt je niet , kan zowel samen stil zijn als wilde ideeën en fantasieën delen..
In de tweede dimensie staat veiligheid bovenaan. En dan bedoelt Mira niet alleen dat je partner je niet lichamelijk zal pijn doen, maar ook dat hij je niet opzettelijk zal kwetsen met woorden, je vernederen, je uitlachen, je als minderwaardig behandelen. Veiligheid wil ook zeggen dat je niet een zorgende rol op je moet nemen en je ongerust hoeft te maken. Hij kan best wel voor zichzelf zorgen, hij heeft een job, zit niet aan de drugs of heeft geen gokverslaving.
Samen plezier hebben is de derde dimensie. Samen kunnen lachen, gek doen, vrolijk zijn, … Uiteraard kan dat niet elke dag maar het moet zeker aanwezig zijn. Mira stelt terecht vast dat koppels die niet lachen, sneller uiteengaan.
Bij de vierde dimensie komen we bij het seksuele aspect (nl echte genegenheid en passie voelen) , precies waar jouw vraag om gaat. Maar misschien eerst een andere gekende vraag door Kirshenbaum laten beantwoorden: “wat als je je irriteert in je date?” Als je je ergert aan het gepeuter in zijn neus, zijn iets te hard slikgeluid, het kleine gesis tussen zijn tanden, of andere maniertjes, dan mag je het wel vergeten volgens haar. ‘En denk hier eens over na: als je echt van hem hield, zou je hem dan zo irritant vinden?’ schrijft Kirshenbaum. Uiteraard kan je je wel eens ergeren aan je partner, omdat hij je met je eten laat zitten of een belofte niet nakomt. Maar als de basis goed zit, dan raak je over die ergernis heen en is zoiets niet een onoverbrugbaar obstakel.
Mira ziet de seksuele chemie als een onderdeel van de totale chemie. Volgens haar betekent het dat je intimiteit met hem als bijzonder ervaart. Voor haar is het essentieel dat je in het begin echt die lust en passie voelt: “Als je dan al geen passie voor hem voelt, wanneer dan wel?” dixit Kirshenbaum.
Respect is de laatste dimensie. Dat gaat in twee richtingen: jij moet hem respecteren voor wie hij is en hij jou; Soms zie je vrouwen die een man respecteren om wat hij zou kunnen worden. Ze proberen hem dan eindeloos te veranderen en blijven bij hem omdat ze denken dat er ‘meer inzit’.
Mira schrijft dat je alleen een relatie moet hebben met een man waar al de vijf dimensies ten minste voldoende aanwezig zijn. Blijkbaar is de dimensie passie bij jou nog niet helemaal uitgegroeid. Geef het nog even tijd, passie kan ook komen en hoeft er volgens mij niet van de eerste moment te zijn. Denk maar aan al die mesnen die eerst jaren vrienden zijn en waar de vonk dat plots toch overspringt. Je kan altijd wel proberen om hem eens te kussen. Soms doet dat heel wat vuur oplaaien. Als het helemaal uitblijft, ben ik het met Mira eens, en moet je misschien deze partner alleen te vriend houden.