Ben ik een hopeloos geval?

Deze week kreeg ik een telefoontje van een moedeloze veertiger. Hij vertelde het volgende: ‘ Ik ben de dertien in een dozijn. Ik zie er niet lelijk uit, maar ook niet mooi. Ik ben niet echt superintelligent of kan niet geweldig mooi schrijven, grapjes vertellen is zeker niet mijn sterkste kant. Ik ben niet helemaal introvert, maar ben zeker geen grote versierder of macho of jager. Eigenlijk ben ik niets van alles wat ik lees dat vrouwen willen. Zou ik het niet beter opgeven dan me nog eens op een datingsite te wagen? Gevallen als mij, dat is toch hopeloos.’

Blijkbaar heb je een eigenschap die haast niemand heeft: je weet precies wat vrouwen willen. Moest dat maar eens kunnen,…weten wat iedereen wil. Alleen, dé man en dé vrouw, die bestaan niet. Dus je kan ook niet weten wat ‘de vrouwen’ willen.  En een vrouw kan niet weten wat ‘de mannen’ willen. Je veronderstelt nogal veel, vind ik. Het lijkt wel alsof jij weet wat vrouwen willen en dat hetgeen dat ze willen het tegenovergestelde is van wat jij te bieden hebt. Je gaat er dus apriori van uit dat je de moeite niet waard bent.  Want volgens jou vallen vrouwen alleen op halve macho’s die het goed kunnen uitleggen, schrijven als Claus, hen galant versieren met de beste openingszin ooit en als laatste hen al lachend en gierend mee naar huis nemen.

Het nadeel van dit soort denken, is dat je na een tijd gelooft dat het waar is. Dat vrouwen met zo een dertien in een dozijn man als jou toch niet willen praten, dus waarom zou je de moeite doen. Dus blijf je aan je tafel zitten en probeer je geen conversatie aan te gan en ga je alleen naar huis. Self fulfilling prophesy heet dat: hetgeen waar je voor vreest gebeurt net omdat je er voor vreest.

De vrouwen die ik hoor tijdens mijn coachuren aan de telefoon of die ik zie in mijn praktijk zijn helemaal niet op zoek naar het soort van man dat jij je voor de geest haalt. Wat ik hoor wat single vrouwen willen, is een man die hen respecteert, hen liefheeft, in hen geïnteresseerd is, naar hen luistert, hen bijstaat,… Het klinkt cliché en toch is het zo. In de top vijf van belangrijkste kenmerken die een man moet hebben staat niet voor niets vertrouwen en intimiteit. En dat koop je niet met een vlotte pen, een knap uiterlijk of leuke grappen alleen. Daar is oprechte betrokkenheid voor nodig.

Vrouwen hebben liever een echte partner: een man die er staat voor hen, die ze kunnen vertrouwen en waar ze op kunnen rekenen. Iemand met daden en niet een droomprins met alleen mooie woorden die hen gezellige uurtjes bezorgt maar voor de rest niet omkijkt. 

Uiteraard is het leuk voor een vrouw om aandacht te krijgen van een superknappe man die voldoet aan heel je lijstje. Maar als zij merkt dat hij meer geïnteresseerd is in haar lijf dan in haar, zal er -buiten een uurtje fun tussen de lakens- niet veel in huis komen van een relatie.

Hou dus op met te veronderstellen dat je ‘het’niet hebt en dat je te middelmatig bent. Wees jezelf en wees oprecht geïnteresseerd in de ander.  Daten gaat niet over winnen of verliezen. Daten gaat over leuke mensen ontmoeten op aangename plaatsen en fijne dingen samen doen en ervringen en gevoelens delen. Je wint dus altijd en opgeven… dat kent de liefde niet.

This entry was posted in advies, afspraakje, alleen zijn, blijf jezelf, communicatie, daten, Eerste afspraak, online daten, schrik, single and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *