Ik ben verliefd en zweet me te pletter.

‘Ik heb nog niet zo lang geleden een fantastische man leren kennen. We belden uren aan een stuk, smsten veel, mailden,… En toen kwam het moment dat ik hem voor de eerste keer ging zien. Ik was uiteraard zenuwachtig en voelde dat ik aan het zweten was, maar dat stopte niet. Zelfs niet toen ik hem zag en we al een aantal uren verder waren, bleef het zweet van mijn rug stromen. Het bleef maar komen en ik schaamde me er eigenlijk wel voor. Wat is hier aan de hand? Mijn lichaam doet zo raar… ik heb het precies niet onder controle (Isabelle, 39 jaar)

Je hebt je lichaam ook helemaal niet onder controle, Isabelle! Je bent verliefd en zo te lezen nog eens zwaar ook! Bij verliefdheid razen er allerlei hormonen door ons lijf onder andere de hormonen dopamine, noradrenaline, serotonine en PEA actief. Zij zijn de boosdoeners voor heel wat van de symptomen die je tijdens een verliefdheid ervaart, en dus ook voor de zweetaanvallen.

Laat me even uitleggen hoe verliefdheid ongeveer werkt. Als je verliefd bent, gaan onze hersenen meer complexe golfpatronen ontwikkelen en worden ze actiever, vooral in die gebieden die verbonden zijn met euforie en beloning. Andere gebieden, die met verdriet en angst samenhangen, zijn minder actief of zelfs helemaal uitgeschakeld. Voor dit aan- en afzetten van bepaalde gebieden, door er voor te zorgen dat er meer of minder verbindingen zijn tussen verschillende gebieden, zijn de neurotransmitters verantwoordelijk.

Bij een zware verliefdheid worden veel verschillende hormonen en hersengebieden tegelijk geprikkeld. Helaas heeft nog geen onderzoeker gevonden wat precies de samenstelling van de ‘verliefdheidscocktail’.

 Wat onderzoekers wel weten is dat bij de hersenen van verliefde mensen vooral de hormonen dopamine, noradrenaline en fenylethylamine (PEA) sterk actief zijn. Deze stimulerende stoffen geven de verliefde een buitengewoon energiek, euforisch en bijna ‘high’ gevoel. De patronen van hersenactiviteit van een verliefd iemand zijn vergelijkbaar met die van iemand die net cocaïne heeft gebruikt.

 Ook is het zo dat de serotoninespiegel van verliefde mensen tot een ziekelijk laag niveau zakt. Als er niet voldoende serotonine in de hersenen aanwezig is, raken mensen uit balans. Dat verklaart de stemmingswisselingen van verliefden. Het ene moment voelen ze zich zielsgelukkig, even later intens verdrietig. Het gebeurt vaak dat, als de geliefde afwezig is of niets van zich laat horen, een verliefd iemand zich verdrietig of angstig begint te voelen.

Maar wat doet je nu zweten? Wel, ook de schommeling en verhoging van deze hormonencoctail is daar verantwoordelijk voor. Het zijn onder meer de hormonen dopamine en noradrenaline, die ook adrenaline opweken in de hersenen, die ervoor zorgen dat je begint te zweten.

Normaal gezien zal je wel gemerkt hebben dat je spontaan begint te zweten als hij in je buurt is -en al zeker als hij je aanraakt-, maar ook zal je merken dat je in de komende periode soms zal zweten als je hem gewoon hoort aan de telefoon. Maar ook iets negatiefs kan je in zweten doen uitbarsten Een eerste onzekerheid kan er voor zorgen dat je plots in paniek gaat slaan. Wanneer hij plots smst dat ‘hij niet weet of hij deze emoties aankan’ of wanneer je een eerste aarzeling hoort aan de telefoon nadat je net hebt gezegd dat je hem graag ziet, is de kans erg groot dat okselvijvers spontaan je vers gewassen trui ontsieren.

Een vraagje, Isabelle: hoe reageerde hij eigenlijk? Deed hij alsof hij het niet zag en zweeg hij er over? Maakte hij er een mopje over? Of zei hij gewoon dat je heerlijk rook?

Iets dat zo aanwezig is verzwijgen heeft veel weg van plaatsvervangende schaamte. Als dat het geval is geweest, laat hem dan de volgende keer dit artikel lezen. Of vertel hem dat je gelezen hebt dat zweten net een teken van verliefdheid is en dat -aangezien je al een litertje of twee kwijt bent- je lijf je wel erg duidelijk maakt hoe verliefd je wel niet bent.  Reageert hij hier niet op: pijnlijk en niet meteen erg lief van hem.

Maakte hij er een grapje over? Fijn, hij is alleszins empatisch en wil door een mopje, de spanning die hij bij jou wel aanvoelt, weglachen. Je kan hem later vragen of hij ‘je zweetlijfje’ erg vond of je ondertekent je volgende mail met ‘uw zweterke’. Grapjes werken altijd in vervelende en genante situaties.

Zei hij dat je lekker rook? Wat doe je dan nu nog achter je PC. Kruip in je wagen en zweet jezelf een weg naar daar.

This entry was posted in Eerste afspraak, lachen, lichaam, smoorverliefd, verliefd and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ik ben verliefd en zweet me te pletter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *