Moeite met intimiteit

Ik ben al een tijdje ‘uit de kast’ en ik merk dat ik wel aantrek heb bij verschillende mannen. Maar een relatie aangaan durf ik nog niet goed. Ik heb namelijk wat schrik om intiem te gaan. Wat doe ik hier mee? Ben ik dan nog niet klaar voor een relatie?

Sommigen mannen stellen zich heel gemakkelijk open voor een partner en kunnen heel gemakkelijk hun liefde tonen, ook op fysiek vlak. Anderen hebben het daar heel wat moeilijker mee.

Intimiteit betekent iemand toelaten op een terrein waar anderen normaal gezien niet welkom zijn. Bijna iedereen heeft persoonlijke, intieme (daarom niet noodzakelijk seksuele) relaties nodig om zich goed te voelen. Toch roept intimiteit bij sommige mensen ook angst op.

Mannen hebben het om verschillende redenen moeilijk om zichzelf bloot te geven en affectie te tonen. Competitieve mannen kunnen ervoor vrezen dat hun positie zal verzwakken als ze zich kwetsbaar opstellen (op het werk tegenover collega’s, maar ook tegenover hun partner). Sommige homomannen durven tegenover hun partner geen affectie te tonen omdat ze bang zijn om door hun omgeving als homoseksueel te worden aanzien. Andere mannen hebben dan weer een afkeer van kwetsbaarheid en openheid omdat het niet bij het stereotiepe beeld van een man past, omdat ze bang zijn voor een afwijzing of om gekwetst te worden. Mannen hebben dan ook niet veel rolmodellen als het op affectieve mannenrelaties aankomt. Noch in hun familie en omgeving, noch in de media.

Nogal wat jongens en mannen hebben in hun jeugd door hun homoseksualiteit negatieve ervaringen met ouders en vrienden, of waren erg bang voor afwijzing. Mensen op afstand houden is een manier om mogelijk nieuwe pijnlijke ervaringen uit de weg te gaan. Anderen reageren op de tegenovergestelde manier en klampen zich net krampachtig vast aan hun vriend. Maar met dezelfde bedoeling: niet opnieuw zo’n pijnlijke ervaring mee te maken.

Intimiteit hoeft niet altijd te betekenen dat je je ziel helemaal blootlegt. Als mensen samen iets doen, kan er ook een band tussen hen ontstaan, zonder dat daar veel woorden aan te pas hoeven te komen. Een toepasselijk voorbeeld: een anoniem sekscontact tussen twee mannen wordt vaak als onpersoonlijk bestempeld. Toch kunnen de betrokkenen het gevoel hebben dat ze tijdens de seks een intieme band hebben, ook al duurt die maar even.

Er zijn geen kant-en-klare oplossingen als je moeite hebt met intimiteit. Meestal begint het met het creëren van een positief zelfbeeld. Zeker homomannen staan soms, zonder het goed te beseffen, negatief tegenover hun eigen homoseksualiteit.

This entry was posted in homo, lichaam, nieuwe relatie, schrik, single and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.