Kritiek geven

Deze week had ik Katrien aan de lijn met dit verhaal:

Ik was zes jaar samen met Dirk en we zijn sinds een jaar uit elkaar. Het boterde al een tijdje niet meer tussen ons. Wat ik ook zei of deed, hij nam het als kritiek op en dat leidde tot hoge discussies. Ik moest daar altijd weer even van bekomen. Hij bleef met het verwijt terugkomen dat ik steeds kritiek geef. Ik zie dat niet zo…  Hoe kan ik dit in mijn volgende relatie vermijden?

 

 Niet verliezen

Veel achtergrondinformatie heb ik niet om je een duidelijk en eenvoudig antwoord te geven. Was hij zo geïrriteerd omdat jullie niet meer vreeën? Was het erg druk op zijn werk? Allemaal dingen die voor erg veel externe stress kunnen zorgen. Het is uiteraard niet goed te keuren dat iemand dat dan op zijn partner uitwerkt. Toch kiezen we iemand die erg dicht bij ons staat om onze irritaties op uit te werken, iemand waarvan we weten dat die ons graag blijft zien en die we niet zomaar gaan verliezen.

Maak van kritiek een suggestie

Je zegt dat je wil vermijden dat ook je volgende partner gaat zeggen dat je steeds kritiek geeft. Het is wel zo dat kritiek ons allemaal even uit het lood slaat en niemand vindt het aangenaam om kritiek van zijn of haar partner te horen. Best kan je kritiek verpakken als een suggestie of een verzoek. Zo kan je beter ‘ik haat het dat je mij niet toont dat je me graag ziet’, vervangen door ‘ ik vind het heerlijk wanneer je ’s avonds in de zetel je hand om mijn been legt of je arm om me heen slaat’. In plaats van zich aangevallen te voelen, weet je partner nu tenminste heel precies wat je van hem wil.

Je bent verantwoordelijk voor je eigen gevoel

Iets wat ik koppels steeds adviseer is hun verantwoordelijkheid op te nemen voor hun eigen gevoelens in plaats van de andere de schuld te geven. Geef ik-boodschappen in plaats van jij-verwijten. Dus niet ‘Jij maak me zo kwaad als jij…’, want dat klinkt automatisch beschuldigend en bekritiserend. Maar zeg ‘ik ben kwaad als…’. Het klinkt minder bevooroordeeld en je maakt je partner duidelijk dat het over jouw gevoelens gaat.

Vermeng met complimenten

Als laatste tip wil ik je aanraden om opbouwende kritiek te mengen met complimenten. We willen allemaal aan onze goede daden herinnerd worden. En wanneer we het gevoel krijgen van onze partner dat we een aantal dingen goed doen, staan we meer open voor verandering op andere terreinen. Zeg dus niet ‘je bent weer vergeten om de afwas te doen’, maar ‘ ik was enorm blij toen je vorige week de afwas gedaan had toen ik thuis kwam, kan ik daar deze week nog eens op rekenen?’. Succes ermee!

This entry was posted in kritiek geven, nieuwe relatie, valkuil relatie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *