Wat als je nieuw lief wil apart slapen?

Stel…. je leert iemand kennen via internet en het is best allemaal erg fijn. Je spreekt een aantal keren af en belandt bij hem/haar in bed en dan zegt je nieuw lief: ‘Ga jij maar thuis slapen want ik slaap liever alleen’. Domper op de feestvreugde omdat je net lekker lepeltje-lepeltje tegen elkaar wil liggen en in slaap wil vallen?

Wel….Ik heb aardig wat koppels in therapie gehad die apart slapen. Of dat goed of slecht is, hangt in de eerste plaats af van de reden waarom ze dat doen. Er zijn natuurlijk de snurkers, maar daarnaast heb je nog veel andere redenen om het bed niet te delen. Koppels met wisselende shiften, die de ander niet willen wakker maken als ze gaan slapen of opstaan. Koppels met jonge baby’s, waarvan de vrouw verkiest om bij het kindje te slapen om borstvoeding te geven. Koppels in hun tweede of derde relatie, die eigenlijk gewoon liever alleen slapen. Koppels waar het niet goed gaat, na ontrouw bijvoorbeeld, en niet meer bij elkaar willen slapen. Heel veel heeft met de omstandigheden te maken. Het zou niet het taboe mogen zijn dat het nu voor velen is: apart slapen wordt toch al snel als een ‘teken’ beschouwd, terwijl het verschillende redenen kan hebben.

Op zich hoeft apart slapen geen probleem te zijn voor je relatie. Onderzoek wijst ook uit dat je beter slaapt in je eentje. Alleen mis je dan wel dat moment van intimiteit dat met samen slapen gepaard gaat. Met een job en kinderen in het huis is dat een van de weinige momenten als koppel dat je alleen bent, om over de dingen te babbelen die de kinderen niet mogen horen of gewoon bij te praten. En dat is geen detail: die intieme momenten zijn heel belangrijk voor een relatie. Op zich is apart slapen niet nadelig, zolang je dat moment maar houdt.

Wat je volgens mij ook niet mag vergeten: het bed is een plaats waar je makkelijker spontaan seks hebt. ‘s Avonds als je naast elkaar ligt of ‘s morgens in het weekend als je wakker wordt: dat zijn omstandigheden waarin je al eens makkelijker seks kan hebben. Slaap je apart, dan moet je seks al bijna gaan afspreken. Voor veel koppels is dat een probleem, al ben ik een groot voorstander van agendaseks. Dat klinkt onromantisch, maar in een langdurige relatie met job en kinderen kan je lang wachten als alles spontaan moet gebeuren.

Dus in plaats van thuis te gaan slapen, kan je je nieuw lief beter vragen om een extra matras aan te schaffen, zodat je op zijn minst de volgende ochtend toch nog even samen kan kruipen.

This entry was posted in nieuwe relatie, single and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *