Ik ben al zo lang alleen

Als Single coach bellen elke week mensen om advies. Op deze blog lezen jullie hun vragen. Uiteraard wordt alles anoniem gehouden, maar wie weet herken je de situatie wel en heb je ook iets aan het advies.

De kinderen zijn de deur uit en ik heb al 15 jaar geen relatie meer gehad en schaam me er eigenlijk wel over. Het voelt aan alsof ik mislukt ben, elke keer ik moet zeggen dat ik nog alleen ben. Hoe begin ik er aan?

Nieuwe netwerken uitbouwen is van essentieel belang. Volg een cursus, maak een reis met singles, maak je lid van een club of een relatiebureau, ga daten

Ik begrijp je gevoel, maar als het een troost mag zijn: jouw situatie is helemaal niet zo abnormaal als je wel denkt. Nog altijd gaan we ervan uit dat mensen hun leven doorlopen volgens een vast stramien: studeren, een partner, trouwen, een huis, kinderen. In de praktijk verlopen die dingen zeker niet altijd zo..

Laat je zelfbeeld dus niet te veel afhangen van je gevoel ‘mislukt’ te zijn op dit vlak, want dit zal je enkel meer blokkeren in je contacten met het andere geslacht. Het is wel belangrijk om na te gaan wat de dieperliggende reden kan zijn. Maar mogelijks heeft het ook te maken met het beeld dat je thuis meekreeg over relaties, over mannen ook. In nogal wat milieus waar presteren een belangrijke waarden, staat de aandacht voor het emotionele en relationele op een tweede of verdere plaats. De impliciete of zelfs letterlijke boodschap is dan ‘eerst presteren, zorgen voor de kinderen, opofferen, studeren, de rest komt later wel’. Zo mis je de boot. Dat is ook wat je nu ervaart. In het gewone leven van elke dag kom je als vijftiger nu eenmaal niet zo veel single mannen tegen. Het is dan ook heel belangrijk om uit je vaste leefpatroon te stappen. De boodschap is zeker: als je al heel lang hetzelfde doet en je haalt geen resultaat, moet je dringend je strategie aanpassen. Nieuwe netwerken uitbouwen is hierin van essentieel belang en dat doe je alleen maar door daar bewust stappen in te ondernemen. Blijf dan ook niet vasthangen aan het romantische ideaal van ‘ik moet hem spontaan tegen het lijf lopen’, want zo blijf je vastzitten in je leven van nu. Je legt op die manier de lat ook gewoon te hoog naar hoe de start van een relatie verloopt. Zoek plaatsen op waar je mensen kunt ontmoeten, volg een cursus, maak een reis met singles, maak je lid van een activiteitenclub, een relatiebureau, een online dating site, … maakt niet uit, maar ga daten.

Volg daarin zeker ook niet alleen je vriendinnen. Mijn ervaring leert me dat single vriendinnen meestal geen stimulans zijn om dingen in je leven te veranderen, maar veeleer een rem. Hun beperkingen en angsten maken ze tot de jouwe. Verlaat dus geregeld bewust deze veilige wereld en zoek andere contacten op. Je zult er als vrouw door groeien en je kansen op een geschikte levenspartner aanzienlijk doen toenemen.

This entry was posted in verliefd and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *