Mijn ex wil vrienden blijven

Mijn vriend heeft onze relatie na drie jaar uitgemaakt, want hij is verliefd op een ander. Tijdens onze relatie ging hij al ‘te vriendschappelijk’ met haar om. Ik heb hem daar meerdere keren mee geconfronteerd, maar hij bleef ontkennen: Ze waren alleen goede vrienden. Uiteindelijk heeft hij toegegeven. Ik voel me heel erg bedrogen. Het moeilijke vind ik echter dat ik in de toekomst toch graag vrienden wil blijven. Het wringt alleen zo van binnen, want hoe kan ik nog goede vrienden zijn als hij zo oneerlijk tegen mij is geweest?

Ik kan me goed voorstellen dat het van binnen erg wringt. Aan de ene kant vind je dat hij veel goede eigenschappen heeft en voelen jullie elkaar goed aan, aan de andere kant is hij oneerlijk tegen je geweest.

Ik kan me voorstellen dat jullie in de toekomst goede vrienden zouden kunnen zijn, zonder dat de negatieve emoties die nu bij jou een rol spelen er steeds tussendoor komen. Maar dat is de (verre) toekomst en niet het heden waarin teveel tegenstrijdige gevoelens spelen. Je kunt voor jezelf 2 ‘scenario’s’ uitwerken: eentje hoe het met jou en jullie relatie zal gaan (over bijvoorbeeld 1 of 2 of 5 jaar) als je ervoor kiest je gevoelens van verdriet en boosheid zoveel mogelijk te negeren en door te gaan met elkaar te zien. Of het scenario waarbij je je voorstelt hoe het met jou en jullie relatie zal gaan (over 1 of 2 of 5 jaar) als je ervoor kiest je gevoelens van verdriet en boosheid toe te laten en (in ieder geval voor dit moment) te stoppen met elkaar te zien.

Als ik je een advies mag geven denk ik dat ex-partners eerst elkaar moeten loslaten en afstand van elkaar moeten nemen om heel misschien later weer naar elkaar toe te kunnen groeien als goede vrienden. Sommige mensen lukt dat, de meeste mensen lukt dat niet. Soms groei je juist steeds verder uit elkaar en blijkt dat dit, als je terugkijkt, het beste is dat er kon gebeuren.

This entry was posted in ex, valkuil relatie, verdriet, vrienden and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *