Date eens een hoog sensitieve mens

‘Hoog wat?’, zullen sommige lezers nu denken. Toch zijn ongeveer een op vijf mensen hoogsensitief, niet weinig zou je zo denken. Dus de kans bestaat wel degelijk dat je in je datingavontuur iemand tegenkomt die hoogsensitief is. Een Hoog Sensitief Persoon (HSP) is iemand die gevoeliger is dan anderen voor indrukken en prikkels van de buitenwereld. Die gevoeligheid kan je terug vinden op drie vlakken. Het eerste vlak is het puur fysieke gedeelte. Een HSP gaat gevoeliger zijn voor bepaalde stoffen (zoals cafeïne of medicijnen), licht (te flitsend is storend) en geluid (alles lijkt te hard en een HSP verkiest vaak stilte). Een HSP kan ook overgevoelig zijn op emotioneel vlak. Zo gaat de appel van problemen van anderen veel groter zijn, zal die sneller de stemming van anderen aanvoelen en er naar handelen, zal een HSP vlugger prikkelbaar zijn en tranen vloeien makkelijk en veel. Het laatste vlak is het vlak van verandering, zowel in omgeving als in gewoontes. Om met die overprikkelingen (op de drie vlakken) om te kunnen, zal een HSP zich terugtrekken. Hij of zij heeft, meer dan anderen, nood aan tijd voor zichzelf, een plaats voor zichzelf, een prikkelloze plaats.

Nu moet je niet denken dat wanneer je date met een HSP dat die een of andere ziekte heeft. Het is een karaktertrek van iemand die net iets anders is. En daar hangen heel wat positieve eigenschappen aan vast. Zo zal je HSP-date veel sneller fouten kunnen signaleren en die ook kunnen vermijden. Een HSP-date is fijn omdat die elke nuance kan opmerken. Een nieuw kleedje, een ander parfum, je haar pas in een nieuwe snit: je date ziet het onmiddellijk. Ook als je ergens mee zit, heeft je date je dadelijk door zonder dat je ook maar een woord moet zeggen. Lichaamstaal is hun tweede natuur. HSP-dates, zijn vaak mensen die goed opschieten met dieren en geweldig groene vingers hebben. En uiteraard is oppervlakkigheid bij hen niet aan de orde. Zij gaan voor de diepere zin van het leven..

Zelf relatietherapeute zijnde, weet ik dat een relatie zowat het allermoeilijkste is om mee om te gaan en jezelf in te vinden en blijven, dat zie ik genoeg in de praktijk. Hoe stereotype het ook mogen klinken, maar zeker bij een HSP-date, blijft communicatie een van de belangrijkste tools om te gebruiken.

‘Een woord is een woord’, wordt er in een reclamecampagne als slogan gebruikt. Wel voor HSP geldt die regel niet helemaal. Hoe je iets zegt en hoeveel interpretatie je overlaat aan de ander is voor een HSP van essentieel belang. Voor een HSP komt vaak elke boodschap erg persoonlijk over. Zeggen dat je graag naar Mozart luistert, kan genoeg zijn voor een HSP om zichzelf én de relatie in twijfel te trekken. Net omdat hij of zij dat nooit doet en blijft hangen in radiozender Nostalgie. Niet alleen is er die twijfel, maar ook onmiddellijk de reactie: ‘dan ben ik niet goed voor hem/haar want ik luister niet naar klassieke muziek’. Een HSP voelt zich vaak persoonlijk aangevallen. je mag niet vergeten dat voor hen alle informatie heel sterk binnenkomt. Terugtrekken of keihard in de aanval gaan is een reactie die je mag verwachten.

Een HSP-date zal zich heel snel willen aanpassen, ze gaan zich plooien naar de noden en verwachtingen van jou. Niet onbelangrijk om dus ook af en toe te vragen wat zij willen, nog voor je zelf de vraag beantwoord hebt. En vooral duidelijk maken dat je mening , ook maar een mening is al al de andere en jij wil weten wat hun mening is over iets.

Zoals ik al zei: communicatie blijft een heel belangrijke tool. Maar als je daar rekening mee houdt, is het alleen maar mooi. Want de verbondenheid die je met iemand met HSP gaat voelen, is mooier, groter en oprechter dan je ooit zal meemaken

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

2 Responses to Date eens een hoog sensitieve mens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *