Het gras lijkt altijd groener aan de overkant

Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Een courante zegswijze, dus ook een waarheid als een koe? Geldt dit ook voor relaties? Waarschijnlijk wel, in verschillende betekenissen zelfs. Maar is het ook werkelijk zo?
Staan we even stil bij enkele concrete vormen van ontevredenheid, waarbij het gras elders groener lijkt. Veel mensen die al een tijdje als vrijgezel door het leven gaan, verlangen dus naar een nieuwe, liefst duurzame relatie. Aan de basis van dit verlangen kunnen heel wat menselijke noden liggen: de behoefte aan erkenning en waardering, de behoefte aan een zielsverwant, de nood aan het delen van je leven en wat je meemaakt, de behoefte aan begrip en geborgenheid, de hunker naar lichamelijke nabijheid en bevrediging, de behoefte om lief te hebben en te plezieren… Je kan het zo gek niet bedenken of het kan een motief worden om te hunkeren naar een duurzame relatie. Precies omdat het hebben van een goede relatie door veel mensen geassocieerd wordt met geluk. De meeste mensen voelen het zo aan dat ze niet gemaakt zijn om gedurende een lange tijd alleen te blijven. En hoe langer men alleen is, hoe groter het verlangen wordt naar een partner.
Aan de andere kant staan de mensen die reeds geruime tijd een partnerrelatie hebben. Zij vertonen vaak de neiging om vooral de nadelen van een duurzame relatie in de verf te zetten. Hoe je het draait of keert, in een duurzame relatie dien je heel wat rekening met elkaar te houden. Iedereen moet in dat geval water bij de wijn doen, en sommigen vinden dat het goedje na verloop van tijd niet meer naar wijn smaakt. En als er dan nog kinderen bij gekomen zijn, ben je normaal gezien ook een hele periode erg verantwoordelijk voor hun opvoeding en hun welzijn. Natuurlijk hebben mensen meestal bewust voor kinderen gekozen, maar dat neemt niet weg dat je er ook wat offers voor brengt. Ze bezorgen ouders in veel gevallen ook veel vreugde, en tegelijk vragen ze heel wat engagementen. Geen wonder dat mensen met een langdurige relatie met kinderen soms heimwee hebben naar de tijd voor de vaste relatie, en zonder kinderen. Heimwee naar een tijd dat je nog vooral je goesting kon doen.

Ook verlangen heel wat mensen die een partner hebben naar een andere. Van een partner waar je al jaren mee leeft, ken je heel wat, ook de negatieve kantjes. Dat heeft wel een aantal voordelen (je weet waarmee je zoal rekening moet houden), maar ook heel wat nadelen. Om te beginnen kunnen kleine irritaties uit het begin van de relatie, na verloop van tijd uitgroeien tot heuse struikelblokken. Het gebeurt zelfs dat het kenmerk waardoor men aanvankelijk verliefd werd, na verloop van tijd flink begint te storen. Vaak geven koppels aan na verloop van jaren nog weinig door de partner verrast te worden. Routine en sleur zijn dan een gevaar, ook voor het uit elkaar groeien van mensen die het ooit heel erg voor elkaar hadden. Als er dan iemand nieuw voor je voeten komt lopen, die goed kan luisteren, begrip toont, er goed uitziet, en op vele vlakken een soort van tegenhanger is van je egaa waarmee je al zo lang leeft, is er niet veel meer nodig. Dan kan er makkelijk een vonk overslaan, die een heel netwerk met heel wat betrokkenen door elkaar schudt.

Is het wel verstandig om ander gras op te zoeken, telkens het groener lijkt? Soms wel natuurlijk, en zeker als je er goede redenen voor hebt. Toch blijft ook het nieuwe gras niet even groen. Er duikt steeds een nieuwe helling op, met nog groener gras, opnieuw aan de overkant. Soms is het goed hoge verwachtingen te hebben. Niets erger dan te snel tevreden te zijn, ook met een saai leven. Soms kan je echter te veel verwachten. Geen enkel lief blijft eeuwig blinken. Het is goed hem of haar het recht te geven een mens van vlees en bloed te zijn, met fraaie en minder fraaie kanten. Op die manier kunnen we ook zelf aanvaard worden zoals we zijn, ook al zijn we niet permanent fris en groen.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *