Het kind heeft dan toch een hippe naam gekregen. Negeren leek net iets te oubollig dachten ze, dus heeft de nieuwssite Huffington Post er een nieuwe term voor gevonden: Ghosting. De definitie is vrij makkelijk: het plots ophouden met elk contact, wat dan ook, nadat je al enkele keren elkaar ontmoet hebt of op zijn minst contact met elkaar hebt gehad. Er lijkt geen aanleiding te zijn voor de plotse stop, het gebeurt gewoon ineens en redelijk resoluut. Niet alleen wordt geen enkel bericht van je meer beantwoord, je wordt plots ook geschrapt op facebook, whatsapp, linkedinn,.. en dat terwijl je maar al te goed ziet dat je Whatsappbericht goed is aangekomen en zelfs bekeken is!
Mensen die aan ghosting doen, beseffen niet hoe pijnlijk het wel is. Ookal heb je nog maar één date gehad, plots genegeerd worden zonder enige uitleg is ontzettend pijnlijk. Ik durf het zelfs sterker uitdrukken: iemand negeren is de allerergste straf, of je het nu doet met een date of een stout kind. Het neemt de kern van je zijn, het feit dat je bestaat, dat je iemand bent, volledig weg.
Toch even een kanttekening maken. Soms is negeren wél de beste oplossing. Als je aan iemand duidelijk gemaakt hebt dat er voor jouw geen relatie inzit, is het niet onlogisch dat de ander misschien wel eens wat meer uitleg wil krijgen. Je hebt je boodschap duidelijk gegeven en dan ook nog de moeite gedaan om een afsluitend gesprek te voeren. De ander blijft bij vragen zitten, dus die smsberichtjes heb je ook beantwoord, telkens met dezelfde assertieve boodschap: ‘Ik heb niet het gevoel dat wij samen verder kunnen, bedankt voor de leuke tijd samen en veel succes in je zoektocht naar een partner’. Maar dan komt er een nachtelijke huilpartij, komen er nog mailtjes, blijven de telefoontjes maar doorgaan en lijkt het wel alsof de ander jouw nee niet wil begrijpen, hoe beleefd, boos, assertief, lief je het ook gezegd hebt. Dan kan je tot slot niet anders dan die persoon negeren en uit al je contacten wissen en blokkeren. Maar dat doe je dus pas wanneer je meer dan de moeite hebt gedaan om aan iemand op een beleefde manier duidelijk te maken dat je je leven niet verder wil zetten met hem of haar.
Ghosting blijkt meer en meer voor te komen, volgens de nieuwssite Huffington Post. En echt verwonderd ben ik daar niet door. Het is eerder een voor de hand liggende correlatie. Net zoals er nu meer verkeersongevallen zijn dan in de jaren vijftig omdat er meer auto’s zijn, zijn er meer mensen die via ghosting weggezet worden omdat die mogelijkheid er veel meer is. Er wordt zeer intensief gedate via allerlei kanalen tegelijkertijd. Dat wil ook vaak zeggen dat singles met verschillende mensen tegelijk aan het daten zijn. Met de een hebben ze nog maar pas een leuk bericht gestuurd en bij de ander zijn ze aan date drie toe. Omdat het aanbod van singles zo groot lijkt, wordt iemand die niet helemaal aan de wensen lijkt te voldoen al snel weggeschreven. En omdat niet iedereen goed om kan met het brengen van een negatieve boodschap, en nog minder om kan met de ontgoochelende reactie aan de andere kant, is het gewoon negeren van een contact de meest makkelijker oplossing voor singles.
Maar zeg nu eens zelf, single,… Hoe voelde het aan om die eerste keer compleet geen reactie te krijgen op een lieve mail die jij had gestuurd? Hoe was het voor jou om na een aantal lieve en toffe berichten plots helemaal niets meer te horen of te lezen terwijl je duidelijk zag aan zijn profiel dat hij de site regelmatig bezocht? Hoe lang heb jij gewacht op haar telefoontje toen ze zei dat het ‘nu eventjes niet paste maar dat ze je snel zou terugbellen’?
Er bestaat nog steeds een vorm van respect voor de gevoelens van je medemens. Het getuigt van een minimale beleefdheid dat je minstens de ander een bericht stuurt met de korte mededeling dat je niet verder wil en dat je je zoektocht verder zet. Dat zou jij ook willen, want alleen zo geef je de ander ook de kans om zelf op zoek te gaan naar de Ware in plaats dat die zich maanden blijft opvragen of het toch niet iets had kunnen worden.