Over onbedachtzame communicatie

Na het zoveelste gebroken hart te zien dat bij mij in de zetel belandde, kan ik niet anders dan hier een stuk over schrijven. Hij was al een hele tijd alleen geweest, had zijn rouwproces goed doorworsteld en was echt wel klaar voor een nieuwe relatie. Dat was ook hetgeen hij vertelde op zijn profiel. Hij wou geen Spielerei, geen geflirt-om-me-beter-te-voelen, geen aandacht gezoek om te kijken hoe goed of hoe slecht we nog in de markt liggen, geen tijdverdrijf voor eenzame avonden. Nee, hij wou een echte verbintenis. Hij wou zichzelf weer helemaal kunnen geven aan iemand anders. Weer samen genieten, voor iemand zorgen en verzorgd worden, verbaasd worden in en door de ander,…

En hij was iemand tegengekomen. Eerst afgesproken na het werk, dan nog eens een avondje, dan een etentje, een filmpje,… Telkens heel leuke ontmoetingen met zeker wat geflirt en geïnsinueerd langs beide kanten. En ja,… de laatste keer hadden ze zelfs gekust. Maar erna viel er precies iets stil. Waar die kus (en het was er een verdomd goeie) de doorbraak moest zijn voor ‘thé next step’, leek het alsof zij plots op de rem ging staan. Toen hij haar bij de volgende ontmoeting, op de vrouw af vroeg wat er aan de hand was, kwam ze vertellen dat ze er niet nog klaar voor was, dat haar ex nog te veel in haar hoofd en lijf zat, dat ze nog helemaal niet over hem heen was. Op de vraag ‘Waarom ben je dan aan het daten?’, kreeg hij een verbazend antwoord. ‘Ik had nooit gedacht dat je verliefd op mij zou kunnen worden, ik deed zo maar wat, want het voelde wel leuk.’ Met stomheid geslagen had hij zijn jas aangedaan en was vertrokken.

Hoe kan iemand zo met de gevoelens van iemand anders spelen? Zijn gevoelens en emoties dan plots zo waardeloze aspecten van ons leven geworden dat iemand anders er gewoon mee kan doen wat hij of zij wil? Waar zitten de waarden en normen die ons net geleerd hebben om rekening te houden met een ander?

En wil dat zeggen dat je niet voor de fun mag daten? Nee, uiteraard niet! Het kan verdomd veel deugd doen om een portie aandacht te krijgen, om te horen dat je er goed uitziet en om aan de ogen van je date te zien dat ze plots fonkelen. Maar communiceer daar dan vooraf over. Zeg dan tenminste eerlijk in je profiel waarom je op zoek bent naar gezelschap en laat mensen niet in de waan dat je je helemaal wil binden.

Woorden en daden, ze komen dus niet altijd overeen. Want hoe oneerlijk is deze dame ook tegen haar zogezegde ex waar ze maar niet overheen raakt. Wat gaat die ex denken wanneer hij hoort dat zij zich allang weer op de datingmarkt heeft gestort? Hoe hol klinken de woorden ‘je zit nog onder mijn vel en ik denk aan je’ dan niet? Begrijpen mensen dan echt niet dat wanneer je oprecht ben, je woorden en je daden overeenkomen? Niet omdat je denkt dat het zo moet maar omdat je echt niet anders kan.

Achteraf stuurde ze hem nog een mail waarin ze schreef dat ze het zo niet bedoelde, dat ze er gewoon niet bij had nagedacht. Dat haar uitgangspunt heel onschuldig was en ze zeker niet de intentie had om hem te kwetsen. En is daarmee dan de kous af? Als je het niet bedoelt had en iemand toch kwetst omdat je te weinig empathisch bent om je op zijn minst in te denken hoe je gedragingen bij iemand anders overkomen, dan is het allemaal minder erg?

Misschien moeten singles maar eens leren van vooraf een doel te stellen. Jij single, waarom wil je jezelf op een datingsite zetten? (en wees aub eerlijk naar jezelf) Een beetje genot? Een echte relatie? Gewoon wat aandacht nodig? Eens je dat weet, communiceer daar dan ook vooraf over naar de andere singles. Zo weet iedereen die met jou begint te chatten tenminste wat je uiteindelijke bedoeling is. En last but not least: laat je daden en je woorden overeenkomen. Dat is oprechtheid. En dat gaat een stuk verder dan gewoon eerlijk zijn. Dat wil zeggen dat je in eerste instantie eerlijk bent naar jezelf, je rekening houdt met een ander en je doet wat je zegt.

Voor al de gebroken harten… ik voel met jullie mee en hoop dat jullie snel een zeer oprecht iemand mogen tegenkomen. En dat meen ik heel oprecht!

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *