Valentijn vieren?

Of je nu jong bent of ietsje ouder, een vrouw of een man, een single of een ‘liefhebber’, jaarlijks worden we er allemaal aan herinnerd de liefde te vieren op de naamdag van Heilige Valentijn op 14 februari. Over de historische figuur Valentijn die aan de grondslag ligt van deze traditie, is bitter weinig met zekerheid te vertellen. Het zou kunnen gaan om een priester of bisschop en martelaar uit de derde eeuw na Christus. Onze traditie zou gebaseerd zijn op een heidens en Romeins feest, Lupercalia dat gevierd werd op 15 februari. Tijdens dit feest werden mensen zonder partner door het lot aan elkaar gekoppeld. Meer informatie hierover vind je op wikipedia.org. Christenen konden zich waarschijnlijk moeilijk verzoenen met de associatie tussen liefde en loterij, waardoor ze het feest van Valentijn lanceerden een dag voor het heidense feest.
Talrijk zijn de bezwaren die mensen tegen deze traditie van Valentijn inbrengen. Vaak wordt verwezen naar een commerciële uitbuiting van het gebeuren. Allerhande initiatieven worden ter gelegenheid van Valentijn genomen, onder andere in culturele en commerciële middens. Uit eten gaan is moeilijker en duurder op die dag. De betere restaurants zijn weken op voorhand volgeboekt. Een speciaal valentijnmenu wordt opgedrongen of warm aanbevolen. Geliefden voelen zich min of meer verplicht iets voor elkaar te kopen. Mensen zonder partner kunnen zich triestig voelen omdat ze op het eerste gezicht niets te vieren hebben. Er bestaat wel een dag van de alleenstaande ouder (21 maart), maar blijkbaar geen dag die mensen zonder partner op een positieve manier in het centrum van de aandacht brengt. Veel mensen vinden het belangrijk dat ze regelmatig attent voor elkaar zijn, ook zonder dat de kalender hen daartoe uitnodigt. Het zou in hun optiek beter zijn de geliefde regelmatig eens te verrassen, dan hem of haar enkel met Valentijn iets te schenken.
Zijn er dan geen argumenten die pleiten voor een Valentijnsdag? Om te beginnen zijn alle redenen goed om liefde te vieren en te promoten. Je kan je wel voornemen om regelmatig een attentie aan je geliefde te geven. Een jaarlijkse herinnering is voor velen wel nodig, opdat het er ook effectief van komt. Een jaarlijks geheugensteuntje maakt het niet onmogelijk om ook op andere tijdstippen aan je geliefde te denken. Attentie betekent ook aandacht, wat goed illustreert dat het niet altijd materieel moet worden. Je kan ook gewoon eens iets leuk doen voor iemand die je graag ziet. Je vraagt je eerst af waarmee je hem of haar het meest kunt plezieren. Dat maakt de attentie hoogst persoonlijk. Dan kan je nog zorg dragen voor inkleding, sfeerschepping, stijl enz. Zo wordt het helemaal uniek. Op die manier blijf je ook ver verwijderd van een al te commerciële inslag.
Zo beschouwd hoeft Valentijn ook niet eens het exclusieve domein te blijven van verliefden, want ook mensen zonder partner hebben mensen die ze graag zien. Dan hoeven diezelfde mensen zich ook niet benadeeld te voelen. Dan wordt Valentijn een feest voor iedereen die liefheeft, eerder dan een feest voor iedereen die een lief heeft. Dan wordt het de liefde die gevierd wordt, eerder dan de verliefdheid. Dan wordt het een inclusief feest, eerder dan een exclusief, want liefhebben en uitsluiten zijn begrippen die niet goed bij elkaar passen.
Laat dus maar varen, dat gebrek aan initiatief. Wees ondernemend en creatief. Begin bIj de persoon zelf, en vraag je af wat die het leukst zou vinden. Eens je dat gevonden hebt ga je op zoek naar de manier waarop je daar het best aan tegemoet kunt komen. Daarbij mag je natuurlijk rekening houden met wat je zelf goed kunt en graag doet. Ik wens je in ieder geval veel succes, je geliefde kan er alleen maar wel bij varen.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *