Dé klik en hoe het maken ervan verbeteren (deel 2)

Een klik hebben met iemand is heel vaak het begin van een relatie. Maakt niet uit of het gaat om een vriendschaps- of een liefdesrelatie. Zo een klik bestaat uit een viertal elementen: het delen van gevoelens en ervaringen, zorgen voor veiligheid door elkaars grenzen te respecteren, in het hier en nu gaan staan en ten allen tijden jezelf kunnen zijn.

Een klik is er of is er niet. Die op een geforceerde manier uitlokken, zorgt er net voor dat heel wat singles weglopen. Toch kan je enkele dingen doen om de omstandigheden te optimaliseren, waardoor je de kans op het krijgen van een klik verhoogt.

Vorige keer besprak ik de eerste twee elementen van de klik, nu de laatste twee.

Zoals al gezegd in blogstukje ‘dé klik’, zullen mensen die een klik hebben met elkaar in het begin vooral in het hier en nu blijven staan. Toch merk ik dat koppels die gaan daten al van de eerste keer daar uit stappen. Ze vragen zich af hoe het zou zijn om deze vrouw die voor hun zit mee te nemen naar het familiefeest volgende maand of de barbeque volgende week. Ze beginnen zich vragen te stellen als: zou dit nu de mama/papa van mijn kinderen kunnen zijn? Zie ik hem/haar al in mijn huis rondlopen? Als je daarmee bezig bent op je eerste date, ben je niet bezig met de het hier en nu. Dan ben je niet bezig met de persoon die voor je zit, maar ben je al bezig met een droombeeld van hem/haar. En dan ben je bezig met een eventuele band die je zou kunnen hebben in de toekomst, terwijl er hier en nu nog een moet gemaakt worden op deze date. De single die tegenover jou zit merkt dat wel. Mensen verliezen zich dan soms in een eerste date in vragen als: ‘ en hoeveel kinderen wil je?’ of ‘Zou jij het erg vinden om te verhuizen naar de stad waar ik woon? Deze vragen zullen gaandeweg jullie relatie wel aan bod komen, maar… daarom moet je wel eerst een relatie hebben.

 Het laatste punt gaat over jezelf zijn. Je krijgt dat vaak als advies van vrienden of familie mee bij een eerste date: ‘Blijf gewoon jezelf!’. Toch doen heel wat singles dat niet. Omdat ze zichzelf te saai vinden, omdat ze zich daar niet veilig genoeg bij voelen, omdat ze niet precies weten wie ze eigenlijk zijn, omdat ze de ander willen behagen…

Daarom gaan heel wat singles zich op een eerste date nogal snel aanpassen aan de persoon die voor hen zit. Is hij volgens zijn profiel erg sportief, wordt al snel dat thema op tafel gesmeten en zijn je kleren aangepast aan die wensen. Dat is te snappen, maar wel erg jammer. Je voelt je nu eenmaal makkelijker ontspannen bij mensen die dat ook zijn, ongeacht of die personen nu binnen jouw profiel passen. Want daar gaat het om, het gaat om het gevoel dat je aan de ander kan geven. Door je niet te schamen over wie je bent en hoe je bent, straal je zelfverzekerdheid uit. Uiteraard stel je je wel kwetsbaar op, door zomaar bij je naar binnen te laten kijken. Toch krijg je heel wat terug. De meeste mensen durven ook hun muur laten zakken wanneer ze merken dat jij er geen optrekt. En op die manier beland je bij de kern van jezelf en de ander, beland je bij de kern van een nieuwe band en ontstaat er intimiteit.

This entry was posted in advies, afspraakje, blijf jezelf, communicatie, daten, Eerste afspraak, klik, schrik, single and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *