Ik durf niet opnieuw beginnen

Zeven weken geleden heeft mijn vriend onze relatie van 3 jaar beëindigd. Voor mij is dit zeer pijnlijk, omdat wij het heel fijn samen hadden. Door allerlei andere omstandigheden (problemen kinderen, afstand e.d.) is het nu kapot. Dit is mijn derde lange relatie. De andere relaties waren echt niet goed, maar deze relatie wel. Voor mij blijft het echt heel moeilijk te accepteren dat het over is, daar was het te goed voor. Maar wat nog erger is, ik kan, wil en durf nooit meer aan een nieuwe relatie te beginnen. Voor de vierde keer in het diepe springen… ik kan het niet meer. Zeker niet nu ik al die pijn weer voel. Maar alleen door het leven vind ik ook heel zwaar, vind er gewoon niks aan zonder partner.  De tip om afleiding te zoeken heb ik al vaker gehoord, maar in gezelschap voel ik me ook ongelukkig. Hoe kom ik mijn verdriet ooit weer boven? En krijg ik weer zin in het leven?
 

Rouwproces

Een relatie die eindigt is vaak al moeilijk, als het dan ook nog eens onverwacht gebeurd en van een kant komt, is de verwerking alleen maar lastiger. De grond verdwijnt onder je voeten en je blijft met lege handen achter. Je hebt er zelf geen invloed op en dat maakt dat je je machteloos voelt. Waarschijnlijk ben je ook boos en vind je het onrechtvaardig. Je kunt het proces waar je nu in zit vergelijken met een rouwproces en dat zal wel even voortduren. Je zegt zelf dat je te veel voelde voor deze man om hier luchtig over heen te gaan.

Verschillende fases.

Een rouwproces bestaat uit verschillende fases: de fase van ongeloof, die van woede, die van intens verdriet, die van aanvaarding en dan ten slotte: weer vooruit kijken. Deze fases volgen elkaar niet mooi op, vaak lopen ze door elkaar. Jullie relatie is nog maar zeven weken beëindigd, dat je nu nog niet klaar bent om al te denken aan een nieuwe relatie is niet meer dan normaal.

 Huil maar

Geef het daarom even de tijd. En huil gewoon lekker om je verlies. Je hebt er alle reden voor. Je zal wel merken dat er een moment komt dat je uitgehuild bent. Dat is het moment dat je weer tegen jezelf zegt dat het geen zin meer heeft om te treuren, dat hij echt weg is en niet meer terug komt, dat er een leven zonder hem ook mogelijk is. Pas dan zal je je weer rustig aan kunnen openstellen om weer van een leuke man te houden.

Verdriet stopt

Dat is het gekke namelijk. Een mens vergeet door de tijd verdriet en pijn. Het raakt dan meer op de achtergrond. Het mooie van een relatie kan dan weer meer op de voorgrond komen. En dan durf je het wel weer! Maar daar ben je nog niet, neem je tijd nu maar om te treuren. Hou het niet tegen, want daar wordt je verdriet alleen maar groter van.

This entry was posted in einde relatie, rouwproces, verdriet and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *