Ik bloos en zwijg

Ik ben al even single en merk dat ik afspraakjes uit de weg ga omdat ik heel erg snel bloos. Online daten gaat dus goed, tot dat de persoon in kwestie mij wil zien. Mijn beschermingsmechanisme: het zo kort mogelijk houden om mijn zwakte (blozen) zo min mogelijk te tonen. De aandacht snel op iets/iemand anders leggen. Maar zo ziet men niet dat ik eigenlijk veel te vertellen heb. Wat kan ik doen?

Theorieën achter blozen

Blozen is inderdaad een vervelend verschijnsel, waarover allerlei theorieën bestaan. Het nieuwst is een evolutionair psychologische theorie, waarin blozen juist als een ontwapende kwaliteit wordt gezien die anderen over het algemeen positief waarderen (en daarom adaptieve waarde heeft). Zo had je het waarschijnlijk nog niet gezien!

Er schijnt ook een operatie mogelijk te zijn voor extreme blozers, waarbij de bloosverschijnselen verdwijnen. Maar dat is volgens mij snijden in gezond vlees en waarom zou je dat doen… Het is wel belangrijk te weten dat de gewaarwording van het blozen veel sterker is dan wat er werkelijk te zien is, zoals anderen je wellicht al eens hebben gemeld. Jij voelt je rood en warm worden, en de ander ziet helemaal niets of nauwelijks iets.

Een ander opvatting is dat blozen het lichamelijke verschijnsel van de emotie schaamte is, en dan lijkt mij altijd een geloofwaardige hypothese. Je beschrijft dat zelf ook: je wil zo snel mogelijk stoppen dat anderen naar je kijken. De onderliggende dynamiek is waarschijnlijk dat je worstelt met zelfwaardering, met de vraag wat je waard bent, of je gezien mag worden of dat je gedachten en gevoelens raar zijn en beter verborgen zouden blijven.

Dé truuk der truken

Daarover nadenken kan een verandering in gang gaan zetten. En dè truc is natuurlijk: verwoorden wat er gebeurt: ‘Ik merk dat ik bloos …’ of ‘ Ik vind het niet makkelijk om in het midden van de aandacht te staan, dus als ik soms een beetje bibberig overkom, komt dat daardoor’. Dan kan dat alvast niet meer worden ontdekt.  Zo wordt jij wat rustiger en vaak zal je merken dat je gesprekspartner daar alleen maar positief op antwoord: ‘dat is net erg’ of ‘het is wel schattig’,…

Dat geeft je dan weer de kans om te laten zien wie je bent achter die blozende kaken.

This entry was posted in afspraakje, blozen, nieuwe relatie and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *