Scammers breken je hart en maken je portefeuille leeg

Al eeder heb ik op deze blog gewaarschuwd voor scammers. Afgelopen week heeft Parship samen met de Federale Computer Crime Unit een aantal regels opgesteld waar je maar best rekening mee kan houden.  Want een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard!

Tips van PARSHIP en FCCU om scammers te herkennen

•             Geef nooit geld! De meeste scammers komen uit Oost-Europese of Afrikaanse landen en ze hangen vaak een raar of hartverscheurend verhaal op om je vertrouwen te winnen. Vervolgens proberen ze je te overtuigen om geld over te maken, vaak via geldtransfersystem en als Western Union en MoneyGram, voor bijvoorbeeld ziekenhuiskosten voor een kind, een ongeval… Je kan ervan uitgaan dat iemand die geld vraagt sowieso niet te vertrouwen is.

•             De meeste scammers schrijven hun profielen en berichten in het Engels of gebruiken Google Translate om hun berichten in het Nederlands of Frans te vertalen. “God fearing”, “worthy” en “full of love” zijn termen die vaak terugkeren in berichten van scammers. Een slechte grammatica of spelling zijn vaak ook een teken.

•             Scammers vermelden vaak dezelfde beroepen. Zo kiezen mannelijke scammers voor een functie in het leger, burgerlijk ingenieur in de olie- of goudindustrie, of juwelenontwerper. Vrouwelijke scammers zeggen verpleegster of modeontwerpster te zijn, maar meestal verwijzen deze vrouwen niet naar een beroep.

•             Volgens FCCU is een veel voorkomend profiel van de oplichter een welgestelde man of vrouw die voor zaken in West-Afrika verblijft. Hij/zij is weduwnaar/weduwe of gescheiden en heeft vaak een kind. Ze geven aan zich te willen settelen en zeggen heel snel dat ze in jou hun ware liefde zien.

•             Wees zo alert mogelijk en trek de mensen na met wie je contact legt. Een eenvoudige zoektocht op Google kan al belangrijke informatie opleveren want er bestaan verschillende fora waarop namen en foto’s gepost worden die door oplichters gebruikt worden.

•             Als iemand alles van je wil weten, maar zelf geen informatie over zichzelf geeft, wees dan extra voorzichtig.

•             Vermeld nooit persoonlijke contactgegevens op je profiel en geef nooit onmiddellijk je gegevens door aan iemand die jou rechtstreeks contacteert.

•             Praat met vrienden en familie over de relatie. Ze zijn niet emotioneel betrokken en zien sneller als er iets niet klopt. Luister naar hen als ze twijfels hebben.

•             Als je gecontacteerd wordt door een verdacht persoon, neem geen risico en geef deze persoon aan bij de beheerder van de site. FCCU raadt aan om ook altijd aangifte te doen bij de lokale politie wanneer je slachtoffer bent geworden van een oplichter

This entry was posted in afspraakje, online daten, scam, schrik and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *