Wanneer is een relatie de moeite waard?

Vorige week kreeg ik een single aan de telefoon die met en herkenbare vraag zat. Ze vroeg zich af hoe ze kon weten wanneer een relatie de moeite waard is. Wanneer moet je beginnen investeren en wanneer weet je dat het geen kans van slagen heeft. Hoeveel tijd moet je het geven voordat je een beslissing neemt?

Focus niet op het negatieve

Als therapeute merk ik dat sommige mensen erg verbitterd uit een voorgaande relatie komen. Zij kijken alleen naar de slechte punten en screenen hun nieuwe date daar ook op. Als hun vorige vriend te veel tijd besteedde aan zijn hobby, mag de volgende zeker geen hobby hebben waar er drie keer per week getraind moet worden. Als de vorige man af en toe te veel drinkt, wil ze al weglopen bij het derde drankje,… Te weinig wordt gekeken naar de positieve punten. Om het in procenten uit te drukken: de 30% die ze misten uit hun vorige relatie gaan ze nu met argusogen bekijken en ze vergeten vaak de overige 70%.

Gevoel

Het vervelende blijft dat je in de liefde niet weet of een investering iets zal opleveren. Meestal gaan relaties in het begin min of meer ‘vanzelf’. Na de eerste ontmoeting ga je met iemand verder omdat je dat fijn vindt – omdat je nieuwsgierig bent, of omdat je je in iemands gezelschap lekker sexy voelt, of heel interessant, of juist opvallend relaxed. Maar dat is en blijft een gevoel, niet meer.

Waarden

Toch zijn er een aantal waarden dat in het begin niet zo van tel is, maar in een langdurige relatie wel meespelen: het helpt om dezelfde waarden en normen te hebben, interesses te hebben die complementair zijn, een leeftijd die niet té veel verschilt, een sociale achtergrond die ongeveer matched, dezelfde kinderwens te hebben, hetzelfde leefritme te leven,…

Verschillende afspraken

Dat weet je natuurlijk niet na een eerste afspraakje. Ook al ga je niet smoorverliefd naar huis na de eerste date, raad ik mensen vaak aan om drie verschillende dingen samen te doen vooraleer je beslist. Een keer uit gaan eten/drinken, een keer iets doen wat met jouw hobby te maken heeft en een keer iets samen doen met andere mensen. Zo heb je een beter zicht op hoe hij reageert in verschillende contexten. Tenzij je gevoel na de eerste keer absoluut fout zat en je je ontzettend geërgerd hebt… 

 

This entry was posted in afspraakje, nieuwe relatie and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *