Want alleen is maar alleen.

Want alleen is maar alleen, ik kan niet leven met die stilte om me heen… (Rob De Nijs)

Zijn eenzame mensen zielige mensen? Is alleen zijn een stigma dat je meedraagt?

Volgens Emily White (schrijfster van het boek Lonely) blijkt dat mensen soms gewoon liegen over het feit dat ze zich eenzaam voelen, net om niet zielig over te komen. Dat komt, volgens haar, omdat eenzaamheid als iets banaals wordt gezien. Het is iets dat wel overwaait en van  voorbijgaande aard is. Het is geen ‘echt’ probleem. Maar voor sommige mensen is het dat nu wel. Een eenzaam gevoel dat maanden en jaren duurt kan je als persoon behoorlijk kraken: het ondermijnt je zelfvertrouwen, je spontaniteit en je sociale vaardigheden.

De sociologe Leen Heylen, gaat verder op dit thema in en maakt een onderscheid tussen twee soorten van eenzaamheid.

Aan de ene kant heb je het gemis van een bredere kring, familie, vrienden… dat noemt ze sociale eenzaamheid. De andere soort is minder makkelijk te definiëren. Emotionele eenzaamheid gaat immers over intensiteit. Je kan honderden facebookvrienden hebben, veel kennissen, familie, zelfs een relatie hebben en je toch eenzaam voelen. Ditsoort van eenzaamheid voel je omdat je een hechte band mist met iemand, je mist iemand met wie je gevoelens kan delen en die je kan vertrouwen.

Het probleem van eenzaamheid wordt vaak geassocieerdm et singles en ouderen, maar dat cliché blijkt niet helemaal te kloppen volgend Leen Heylen. Bij ouderen wordt het probleem overschat en singles cultiveren vaak andere banden (zoals een hechte vriendschap) om het gemis van een partner te compenseren.

Belangrijk is om te weten dat het niet ‘je eigen schuld’ is dat je eenzaam bent. Het is ook vaak erg moeilijk om precies te vinden hoe het komt dat iemand zich eenzaam voelt. wel zijn er externe factoren die het gevoel van eenzaamheid in de hand kunnen werken: je bent ziek, niet mobiel, je kan niet uitgaan door financiële problemen, je zit in een relatie vast waar je veel geeft en weinig krijgt, je job eist je op,…

Eenzaamheid is niet makkelijk op te lossen. De enige oplossing voor eenzaamheid is het maken van kwaliteitsvolle contacten. Daarom lijkt het beter om tijd en energie te steken in slechts een handvol mensen, dan uren tijd te besteden aan je twitter en facebook vrienden.

Hoe dan ook: eenzaamheid is een probleem dat serieus moet genomen worden, zowel door de omgeving als doorde persoon zelf.

This entry was posted in alleen zijn, assertief, schrik, verdriet and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *