Mijn vriendin bedriegt me

Ik ben er achter gekomen dat mijn partner mij bedriegt en ben razend boos. Zij is momenteel een maand voor zaken in het buitenland. Ik heb zin om haar koffers aan de deur te zetten.

Je bent boos en dat is terecht. Je zal merken dat, in de loop van de komende weken, nog heel wat andere emoties zullen voorbijkomen: intens verdriet, angst, machteloosheid, wantrouwen, begrip en zelfs vergeving. Dit zijn heel wat van de basisgevoelens van een rouwproces en dat is precies waar je door moet. Je rouwt om het verlies van de trouwheid van jullie relatie.

De meeste koppels hebben geen open relatie, maar verwachten van hun partner dat die trouw is. Wanneer je dan dit te weten komt, is kwaad zijn een logische eerste reactie. Eigenlijk goed dat je vriendin nog even weg is. Smijt haar nog niet dadelijk buiten, praat er eerst eens over met een vriend, loop een marathon, smijt alle borden kapot,… maar koel eerst af. In een vlaag van woede moet je geen beslissing nemen.

Naast al die kwaadheid zit natuurlijk ook verdriet. Verdriet omdat je misschien toch niet voldoende bleek te zijn voor haar, omdat de relatie voor haar niet goed genoeg was, … Vlucht niet van je verdriet weg in drank of andere dingen, blijf er even instaan. Dat is belangrijk voor je verwerkingsproces. Huil en snotter maar eens goed.

Sommige mensen die bedrog meemaken, voelen ook angst. Door het overspel beseffen ze plots dat ze hun partner kunnen verliezen. Ze weten niet  voor wie hun partner gaat kiezen. En zelfs als die partner kiest voor hun relatie, blijven de meeste daarna een tijd angstig. Ze hebben niet meer het blinde vertrouwen in de andere ‘als zij het een keer gedaan heeft, kan het nog eens gebeuren’.

En dat breng ons bij wantrouwen. Dat je als partner wantrouwig bent na overspel is normaal. Tijd alleen kan de brokken lijmen. Doordat de overspelige partner lang genoeg bewijst niet meer overspelig te zijn, zal dit verdwijnen. Toch mag het wantrouwen niet té groot zijn. Je kan niet van je partner verwachten dat die elke minuut van haar dag kan bewijzen wat ze deed en waar ze geweest is. Wanneer je merkt dat je wantrouwen te obsessief is, kan je beter professionele hulp inschakelen. In mijn praktijk probeer ik zo een gedrag te begrenzen, omdat het de relatie telkens weer een stap achteruit in plaats van vooruit zet. Dat begrenzen kan bijvoorbeeld door de bedrogen partner een kwartier per dag de tijd te geven om zijn partner ‘te ondervragen’. De rest van de dag, worden er dan geen wantrouwige vragen gesteld.

Heb je al eens aan de reden gedacht voor haar overspel? Kan je ergens begrip opbrengen? Was het saai en vanzelfsprekend geworden tussen jullie? Deed je geen moeite meer om je te verzorgen voor haar? Waren de kleine attenties gestopt? Het is niet omdat je begrip kan hebben voor het overspel dat je dat ook goedkeurt. Ze heeft een fout gemaakt, dat is zeker. Maar door zelf ook eens naar jouw aandeel te kijken, kunnen jullie misschien samen en beter verder.

En dan de vergeving. Veel mensen die bedrogen zijn hebben schrik om te vergeven. Ze denken dat wanneer ze uit hun woede, achterdocht en angst stappen, de overspelige gaat denken dat het nu voorgoed voorbij is en alles terug wordt zoals voorheen. Ik ben er als therapeut van overtuigd, dat wanneer het terug wordt zoals voorheen, de relatie heel erg snel gedaan is. Dit soort van crisismomenten in een relatie zijn er net om verandering door te voeren. Door te vergeven, sluit je het verleden af. Dat wil niet zegen dat je geen pijn meer hebt om wat er gebeurd is, dat wil wel zeggen dat je bereid bent om met je partner opnieuw naar de toekomst te kijken. Dit punt is voor veel koppels erg belangrijk en ze maken hier een symbolische gebeurtenis van. Zo zijn er koppels die van hun oude trouwringen nieuwe laten maken, koppels die hun huis herschilderen, een nieuw bed kopen, de brieven en berichten van de minnaar/minnares samen verbranden, samen op droomreis gaan,…

Je merkt het, je hebt nog heel wat stappen voor de boeg. Aan jouw om nu eerst af te koelen en met haar te praten.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

One Response to Mijn vriendin bedriegt me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *