Liefde en seks… anders in onze hersenen.

Zijn seks en liefde dan echt twee verschillende dingen, waarvan sommigen er in slagen om die los te koppelen en anderen dat heel duidelijk niet kunnen? Geen van beiden is juist volgens onderzoeker Jim Pfaus. Liefde en seks hebben gewoon een soort van latrelatie.

 

Een nieuwe, baanbrekende studie toont aan dat liefde en seks twee verschillende delen van het brein activeren. Al zijn het wel delen die met elkaar samen hangen.

Het onderzoek van Pfaus is pas verschenen in the Journal of Sexual Medicine. Hij is trouwens de eerste wetenschapper die de hersenactiviteit van zowel lust als liefde bestudeert. Hiervoor nam hij de resultaten  van  twintig onderzoeken onder de loep. Deze onderzoeken bestudeerde elk de hersendelen die actief worden tijdens het bekijken van foto’s. Hier zaten zowel foto’s bij van kennissen en dierbaren, als foto’s die seksueel getint waren. Wat opvallend was, dat was dat deze foto’s telkens een ander deel van de voorhersenen (het striatum) actief maakten. Liefde en lust prikkelden met andere woorden andere delen van de voorhersenen.

Dat eten iets sensueels kan hebben, bleek ook uit dit onderzoek. Als de proefpersonen foto’s zagen die seksueel getint waren of foto’s zagen van eten, werd het hersendeel dat verantwoordelijk is voor seksueel verlangen geactiveerd. Wanneer de dingen die ze te zien kregen ook een inherente waarde hadden, lichtte het deel voor gevoel van liefde op. Verlangen kan met andere woorden groeien naar liefde maar worden echt wel in twee aparte hersenhelften verwerkt. Dat grote liefde niet altijd tot veel seks leidt, konden de onderzoekers ook afleiden. Bepaalde delen van het brein worden immers minder actief wanneer mensen liefde ervaren. Liefde is een stuk abstracter en complexer dan een gewoon verlangen en is veel minder afhankelijk van de fysieke aanwezigheid van de geliefde.

En is liefde verslavend? Ja, dat blijkt wel, want de delen van de hersenen die actief worden bij verliefdheid, zijn ook actief bij verslavingen.

Voor mij een lijntje liefde graag!

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *