Crisis! (deel 1)

Een op de twee huwelijken strandt en hoe langer hoe meer lijkt het alsof mensen net iets te makkelijk uit elkaar gaan. Is dat zo? Als we overall naar alle relaties kijken (ook niet gehuwden), blijft tweederde samen. Mensen gaan wel sneller uit elkaar om minder ernstige redenen dan vroeger. Nu wordt er al eens gezegd dat het gevoel weg was voor de partner, de relatie was ‘op’. Elk koppel kampt wel eens met een relatiecrisis, periodes waarin ieder met zichzelf bezig is en niet zozeer met de andere. Maar dat gaat over. Belangrijk is met crisissen om te gaan en er op een gezonde, constructieve manier samen uit te raken.

Samen met jullie overloop ik de vijf meest voorkomende crisissen en hoe er mee om te gaan. Laat ons beginnen met de crisissen die het vaakst voorkomen bij mij in de praktijk: De sleur of beter….Uit elkaar gegroeid

Twee kinderen, een drukke job, een verbouwing bezig of net achter de rug, een zieke moeder, een avondje sportclub en tussen door van hot naar her rijden voor de hobby’s van de kinderen. Partners zijn op en moe en veel conversatie is er niet meer, laat staan dat er nog veel gepresteerd wordt tussen de lakens. Het leven is een sleur en het koppel leeft als broer en zus.

We hebben geen tijd… een heel gekend fenomeen en een gekend zinnetje dat gebruikt wordt. En ook al is een minimum aan tijd samen doorbrengen wel nodig om een relatie staande te houden, toch gaat het vooral over de kwaliteit van het samen zijn. De meeste koppels zijn voldoende uren samen in dezelfde ruimte en brengen tijd samen door, maar spreken die tijd niet door. Ze zwijgen kijken tv, praten over koetjes en kalfjes, maar niet over wat hun echt bezighoudt. Het is belangrijk om met een druk leven je partner net heel veel te vertellen over je gedachten en gevoelens.

Een relatie vereist niet alleen respect hebben voor elkaar, maar ook intimiteit en dan heb ik het niet alleen over het lichamelijke gedeelte. Die intimiteit ga je aan door te relateren, door een band aan te gaan. Dat lukt je niet als je elkaar ontwijkt of ‘spaart’ .(want hij heeft het al zo druk, dus ik zal maar niet vertellen dat…)

Liefde houdt dus een stukje confrontatie in. Je eigen mening zeggen en durven luisteren naar de ander, ook al is die het niet eens of heeft die een andere visie. Mensen veranderen niet en bepaalde verschillen kan je als koppel niet overbruggen, maar je kan wel leren van er anders mee om te gaan ene er beter rond te communiceren.  Als iemand in een relatie die niet aangaat, wil het net zeggen dat die zelf in de knoop ligt bij zichzelf. En zonder dit relateren, kan je niet spreken van een relatie, maar leef je naast elkaar.

Dan zie je natuurlijk ook de partners waarvan de een wél veel geeft en de andere niet. Als je nog smoorverliefd bent, is de kans groot dat je té veel geeft. Maar dan ga je je na een tijdje ergeren dat jij altijd klaar moet staan voor je partner en hij niet voor jou. We zitten in een wegwerpmaatschappij. We consumeren snel en veel en dat doen we –helaas- soms ook met onze relaties. Sommigen proberen zo veel mogelijk uit een relatie te halen zonder er al te veel voor terug te moeten geven. Terwijl we net naar een eerlijk evenwicht moeten zoeken. Dient nog gezegd: te ver uit elkaar is niet goed, maar te dicht op elkaar leven dan ook weer niet.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *