Daten enkel uit pure liefde?

‘Ik wil nooit nog een relatie’, ‘ik moet niets meer van mannen / vrouwen hebben’. ‘Voor mij hoeft het allemaal (de liefde) niet meer.’ Na een breuk in een relatie hebben veel mensen er hun buik van vol. Het is begrijpelijk dat je heel wat tijd nodig hebt om over een ontgoocheling heen te komen, of je nu zelf de knoop hebt doorgehakt, of je partner.

Ben je na verloop van tijd klaar om nieuwe mensen te gaan leren kennen? Dan kunnen daarbij nog heel verschillende motieven en intenties meespelen. Er zijn motieven waarvan mensen zich (gedeeltelijk) bewust bent, en intenties waarvan je zelf vaak niet eens weet hebt.

Om te beginnen kan je vinden dat je nu wel lang genoeg alleen bent. Een mens is toch niet gemaakt om alleen door het leven te gaan. De nadelen van het alleen zijn beginnen zwaarder te wegen dan de voordelen van het leven van een single. Daar waar je een tijd geleden zweerde: ‘nooit opnieuw een partner’, ben je geleidelijk aan van mening veranderd: van ‘ze zijn toch niet allemaal over een zelfde kam te scheren’ over ‘het zal toch niet elke keer mislukken’, naar ‘ik moest het er toch nog maar eens op wagen’. En gelijk heb je! Een positieve ingesteldheid is de kiem waaruit aller-handende positieve belevingen kunnen groeien. Met iemand je leven delen is voor velen aangenamer en te verkiezen boven het leven in je eentje.

Wat te denken over motieven en intenties die buiten de liefde zelf liggen? Enkele voorbeelden op een rijtje:
– Het is gemakkelijker met twee een huishouden te runnen.
– Het is goedkoper de steeds hoger oplopende woonkosten te delen.
– Seks is echt wel leuker met zijn tweeën dan alleen.
– Bij iemand thuiskomen na een zware dagtaak is aangenamer dan in een leeg huis toekomen.
– Met twee de moeilijke opvoedingstaken tot een goed einde brengen is minder moeilijk dan alleen.
– Als je met twee samenleeft, hoef je niet telkens een babysit te zoeken als je eens ergens naartoe wilt

Allemaal motieven waarvoor je normaal gezien niet kunt uitkomen in het kader van een romantische liefde. Dit ideaal schrijft voor dat je je partner enkel kiest omwille van zijn / haar persoon en een gevoel van liefde waar alles rond draait. De liefde uit de goedkope romannetjes, zoals vele pubers die zich voorstellen.

Maar is het een goede zaak een partnerrelatie enkel daarop te baseren? Wat als de gevoelsliefde wegkwijnt, wat eerder regel is dan uitzondering. Het is goed dat er dan ook iets in de plaats komt. Het is niet omdat we een partner kiezen vooral omwille van zijn/haar persoon, dat we niet mogen genieten van de positieve neveneffecten van een partnerschap. Het is niet omdat de meeste mensen ‘voor elkaar voelen’ een absolute voorwaarde vinden om een relatie te beginnen, dat we moeten doen alsof we de voordelen die samenhangen met het hebben van een partner niet waarderen. Veel psychologen zijn het ermee eens dat een puur gevende liefde toch niet echt bestaat. Mensen zijn nu eenmaal ook uit op hun eigen belangen en lusten. Waarom zou je dat dan niet eerlijk mogen toegeven?

Ook maakt de gevoelsliefde in de loop van de relatie langzaam maar zeker plaats voor een liefde met  intimiteit en engagement. Een liefde waarvoor je kiest, ook al omdat je intussen samen iets hebt opgebouwd, samen een geschiedenis hebt beleefd.

In de liefde gaat het steeds om geven en krijgen. In het begin van een relatie gaat het geven vanzelf, en hebben we vaak ook de beleving dat we ontzettend veel krijgen. Je zou voor minder euforisch worden. Naarmate de relatie vordert, wordt het geven helaas steeds moeilijker, en wordt wat je krijgt van je partner hoe langer hoe evidenter. Vandaar dat de tevredenheid over de relatie vaak ook zakt met het vorderen van de relatie. Toch blijft een relatie waardevol, zolang je het zo ervaart dat je meer uit de verhouding haalt, dan dat je erin investeert.

Het lijkt vooral van belang dat je oprecht omgaat met je partner en met jezelf. Doen alsof, en daarbij nog op de tippen van je tenen lopen, houdt geen mens lang vol. Hoe sneller je gewoon jezelf kan zijn bij je partner, hoe beter. In dat geval voel je je gewaardeerd om wie je bent, en je houdt het ook veel langer vol. Een goede relatie is die waarin je nog meer jezelf wordt dan je al eerder was. Wat is er meer waard dan een persoon te hebben waarbij je thuis kan komen?

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *