Kunnen we vrienden blijven?

Na drie jaar, vijf maanden en zeven dagen hield hij het voor bekeken. Ze kreeg de boodschap duidelijk voorgeschoteld en ze wist onmiddellijk dat hij het meende. Het was de klamte en vastberadenheid in zijn stem, vertelde ze in de therapiestoel tegenover mij, waardoor ze wist dat hij zeker was van zijn stuk. In een ruzie had ze al wel eens vaker haar koffer gepakt en in een ruzie had hij ook al wel eens de telefoon dichtgesmeten en dagen de telefoon niet beantwoord ondanks de tsunami van berichten op het antwoordapparaat. Een van de nadelen van elk een eigen huis te hebben is dat je effectief makkelijk weg kan, zei ze. Een fout die ze net iets te vaak hadden gemaakt in het laatste jaar. Ze gingen minder de confrontatie aan en namen net iets sneller de benen als het moeilijk werd. Dan doken ze allebei een tijd onder en als de grote kwaadheid geluwd was, deden ze weer gewoon verder. Dat had hem het gevoel gegeven dat ze toch niet echt voor elkaar gemaakt waren. Dat zij niet de juiste was. Want hij had het steeds makkelijker gevonden om haar niet te zien en miste haar minder hard.  Maar hij mocht haar wel en vroeg haar op het einde van zijn monoloog of ze vrienden konden blijen. En daarom zat ze nu bij mij in de kamer. Ze wilde wel, maar ergens had ze het gevoel dat ze niet kon.

En haar buikgevoel klopt. Iedereen die in een relatie stapt maakt van in het begin een verhaal. Je hebt wensen en verwachtingen, je hebt toekomstplannen en dromen die je samen wil verwezenlijken. Je kijkt uit naar toekomstige feestjes en stelt je voor hoe je samen een aantal avonturen gaat beleven. Want een avontuur, dat is een relatie toch een beetje. Vrienden zijn of worden met je ex, dat is stappen in een ander verhaal, met andere verwachtingen en andere voorwaarden. Dat lukt voor de meeste mensen niet dadelijk. Voor sommigen lukt het nooit, omdat ze het verhaal dat ze in het begin van hun relatie maakten, niet kunnen loslaten. Er bestaat voor hen geen ander einde, dan het einde dat ze er zelf voor verzonnen hadden.

Deze vrouw moest duidelijk nog beginnen aan het schrijven van haar eigen einde. Dat gaat gepaard met verdriet, intens verdriet om het verlies van alle toekomstplannen, wensen en verwachtingen. En dat verdriet mag geruct geuit worden. Eens goed wenen kan deugd doen, zonder dat je je daar in hoeft te wentelen. Sommigen zeggen dat je je zinnen moet verzetten, dat je buiten moet komen. Dat klopt gedeeltelijk, zolang je je verdriet maar niet ondergraaft met hersenloos plezier, romantische komedies en liters drank.

Daar is het grote gevaar dat je terecht komt in de ‘had ik maar’s’. Die zorgen dat je zelf geen einde maakt aan het verhaal, maar het telkens probeert anders te schrijven, en daar heb je niets aan. Het is wat het is, en het is gedaan. Een naakte en brutale waarheid, waar je mee om moet kunnen. Uiteraard mag je boos zijn, want jij hebt niet gekozen voor het stopzetten, maar ook dat levert je uiteindelijk -buiten wat kapotgesmeten spullen- niets op.

Daarom vraag ik vaak aan mensen die met liefdesverdriet zitten om op te ruimen. Om alles wat hen doet denken aan hun oorspronkelijk verhaal weg te gooien: de reisboeken voor de volgende reis, de uitnodigingen voor het feest dat je samen naartoe ging, de tickets voor het concert dat al klaar lag,… maar ook cadeautjes, kledij die je samen kocht, foto’s… best verwijder je alles even uit je zicht. Weggooien moet niet, een verhaal kan je niet weggooien. Maar jezelf er elke dag opnieuw mee confronteren, heeft toch iets sadistisch.

De ex opzoeken om je verdriet te verwerken en troost bij te zoeken, heeft ook al geen zin. Ja, hij/zij kent je als geen ander, maar het is zo ongeveer de slechtste schouder om op uit te huilen, aangezien je zo nooit een einde aan je verhaal met hem/haar samen kan maken. Dan kan je beter een dagboek beginnen of wat professionele hulp zoeken. Iemand die objectief kan meekijken naar je gevoelens en je steunt in de heropstart. Beter start je met iets nieuws. Daarom geen nieuwe liefde, maar wel een nieuw project. Volg een cursus die helemaal niets met je ex te maken heeft, zoek wat vrienden op die los van je ex staan, plan een reis naar een bestemming die je nooit samen met je ex besproken hebt. Kortom, maak een nieuw verhaal.

Kunnen we dan nooit vrienden worden? Toch wel. Dat lukt pas wanneer je voor jezelf een einde aan je verhaal hebt gemaakt en oprecht tegen je ex kan zeggen: ik heb je ontzettend graag gezien, bedankt voor het mooie avontuur.  Zal ik je eens mijn nieuw verhaal vertellen?

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *