Waarop Focussen bij een eerste date?

De eerste keer dat we met een persoon afspreken die we nooit eerder zagen, en die ons wel boeiend lijkt, is vaak de moeilijkste keer, en tegelijk ook de belangrijkste keer. Een eerste indruk laat je maar één keer na, dan kan je die maar beter goed verzorgen. Waar kunnen we dan toch maar het best op letten? Met welke vuistregels houden we best rekening?

 

  1. Laat een goede indruk na. Zorg dat je er een beetje goed uit ziet, zonder meteen te overdrijven en bijvoorbeeld een outfit aan te trekken die je eerder voor een trouwfeest of een galabal zou reserveren. Toon voldoende levenslust, iemand die het enkel over problemen heeft, komt niet aantrekkelijk over. Wees ook matig met alcohol: een kleine hoeveelheid is zeker mogelijk, dat heeft zelfs een ontremmend effect. Overdrijven doe je beter niet, dat zorgt alleen voor problemen: je gaat struikelen over je eigen woorden, en je mist heel wat van wat de ander vertelt.
  2. Geloof in jezelf. Straal uit dat je jezelf de moeite waard vindt. Schiet echter niet door in de richting van zelfingenomenheid en zelfoverschatting. Er zijn weinig mensen die vervelender overkomen dan zij die het, vol van zichzelf, voortdurend over zichzelf hebben. Een goede indruk nalaten doe je dus niet met gestoef en gesnoef.
  3. Toon oprechte interesse in de persoon van de ander. Tracht niet in de eerste plaats met jezelf bezig te zijn, maar met de ander. Maak je hoofd leeg en stel die vragen waaruit blijkt dat je de ander echt wil leren kennen. Toon met je actieve manier van luisteren dat je het verhaal van deze persoon wil begrijpen. Welk mens geniet er niet van een dosis oprechte aandacht.
  4. Wees jezelf. Het is niet omdat je je beste beentje voor wil zetten, dat je niet jezelf mag zijn. Je hoeft ook niet meteen je naturalistische zelf te laten zien, en op je eerste date al te boeren en scheten te laten. Je mag  ook wel je kwaliteiten in de verf zetten, zolang het maar je eigen kwaliteiten zijn, en niet die van een ander, die je misschien maar al te graag zelf zou bezitten.
  5. Spreek af op neutraal, openbaar terrein, noch bij jou thuis, noch bij die ander thuis. Je weet tenslotte nog niet goed met wie je werkelijk te doen hebt. Openbare plaatsen zoals een café of een restaurant bieden tal van voordelen. Je kan er zolang blijven als je dat zelf wil. Je weet nooit of er een moment komt waarop je op korte termijn aan de situatie wil ontsnappen. Iemand kan te opdringerig zijn, of angst aanjagen, of je gewoon helemaal niet liggen. De aanwezigheid van derden zorgt er meestal voor dat  mensen zich gaan houden aan maatschappelijk aanvaarde gedragspatronen. Na je eerste date is het vaak ook verstandig naar je eigen thuis terug te gaan. Dit voorkomt impulsieve of volgzame gedragingen waarover je spijt kan krijgen.
  6. Laat een beetje mysterie over. Je hoeft die eerste keer nog niet alles over jezelf prijs te geven. Een eerste kennismaking is belangrijk, maar is niet bedoeld om een tweede overbodig te maken. Het is tenslotte beter dat de eerste ontmoeting naar ‘nog’ smaakt, dan dat de ander er al genoeg van heeft. Laat je zien zoals je bent, en dat ietsje beter, zonder overdrijven, maar zorg er ook voor dat er nog iets ‘te wensen’ overblijft. Als je zelf wil dat er een tweede date komt, zorg je er in de mate van het mogelijke ook voor dat die ander dat ook wil.
  7. Het is aan te raden niet te liegen over bijvoorbeeld je leeftijd, je beroep, je burgerlijke staat. Als er iets duurzaams groeit uit de date, komt dat later toch allemaal uit. En leg dan maar eens uit waarom je gelogen hebt. Een betrouwbare imago bouw je op vanaf het eerste contact, en transparantie, eerlijkheid en openheid zijn daarvan de duurzame bouwstenen.
  8. Vergeet op het einde geen positieve feedback te geven, tenminste als je de waarheid daarmee geen geweld aandoet. Het is belangrijk dat de ander een goed gevoel over houdt aan jullie ontmoeting, tenminste als je zelf wil dat het iets wordt. Geef gerust een gemeend compliment en geef aan waarover je tevreden bent met betrekking tot jullie ontmoeting. Als het zo is geef je aan dat je elkaar nog eens wil treffen en schuif je een tweede afspraak niet op de lange baan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *