Klaar om te daten?

Klaar om te daten?

Je vraagt het je ongetwijfeld ook wel eens af: ‘wanneer ben ik in Gods naam opnieuw klaar om te gaan daten?’ Een vraag die velen zich stellen, en een pasklaar antwoord … is er helaas ook niet echt. Daarom zou ik zeggen: ‘altijd een beetje, en nooit helemaal.’

Als je nog maar net een relatie achter de rug hebt, in veel gevallen doordat de vorige relatie op de klippen liep, hebben de meeste mensen helemaal nog geen zin in een nieuwe date. Dan is het ook duidelijk nog wat te vroeg. Je zit nog te nadrukkelijk in een soort van verwerkingsproces. Je bent vaak nog ondersteboven van wat er je is overkomen. Je hebt nog tijd nodig om te bekomen en bent vaak nog sterk op jezelf gericht. Het is wellicht zelfs geen zo’n goed idee om al op avontuur te gaan. In veel gevallen ben je nog sterk geneigd om over je vorige partner te praten. Dat helpt waarschijnlijk wel om het een en ander te verwerken, maar dat doe je op dat moment misschien beter met een van je vrienden of vriendinnen, en niet met een nieuwe date. Die heeft tijdens een eerste ontmoeting immers geen boodschap aan lange verhalen over je ex, hoe die in elkaar stak en wat die allemaal (fout) deed. Die wil het gevoel krijgen werkelijk belangrijk voor je te zijn.
Kort na een relatiebreuk ben je vaak nog sterk geneigd je date te vergelijken met je vorige partner, al was het maar om je te kunnen verheugen op de afwezigheid van een reeks vervelende trekjes waaraan je je stoorde, of op de aanwezigheid van leuke aspecten die je voorheen moest missen. Verschillende partners te veel met elkaar vergelijken is ook niet echt een goed idee. Veel problemen ontstaan juist doordat we mensen onderling gaan vergelijken, op de duur komt iedereen daar wel eens als de ‘mindere’ uit. De eerste weken na een relatiebreuk ligt de focus dus op andere dingen dan nieuwe mensen leren kennen in functie van een partnerrelatie.
Uitzondering op deze regel is misschien de persoon die al lang op een beslissing aan het broeden was, en uiteindelijk toch de knoop door heeft gehakt. Die is wellicht ietsje sneller klaar voor iets nieuws, omdat een groot deel van het verwerkingsproces als het ware voor de eigenlijke beslissing is doorgemaakt. Sommige mensen vinden zelfs pas de kracht voor een doortastende beslissing als er reeds alternatieve mogelijkheden aan de horizon opduiken.

Wacht je daarentegen tot je helemaal klaar bent voor een nieuw ‘avontuur’, dan kan je net zo goed wachten tot sint-juttemis. Vanuit een vage, vaak onbewuste angst of weerstand, vind je altijd wel een argument om nog even te wachten: er kan altijd nog wel een kilootje af; je vindt dat je huidt er beter uit ziet als die een beetje gebronzeerd is; je wil eerst van die vervelende verkoudheid af geraken… Redenen vind je bij de vleet. Uitvluchten zijn gemaakt om er gebruik van te maken. Hier is de boodschap: wie niet waagt, blijft maagd. Wie geen stappen zet, vindt geen partner. Wie wacht tot de ideale partner zich aan de voordeur aanmeldt, kan blijven wachten. Je kan zo lang wachten op een nieuwe droom die werkelijkheid wordt… tot het een nachtmerrie wordt. Vroeg of laat moet je je veilige nest verlaten voor een nieuw avontuur. En eigenlijk heb je daarbij bitter weinig te verliezen. Want zeg nu zelf: ofwel klikt het niet, en ben je niet veel verloren, ofwel klikt het wel en komt er misschien iets moois en duurzaams uit voort.

Dus na enkele weken of maanden komt er voor iedereen die een relatie achter de rug heeft een moment om zichzelf een duwtje in de rug te geven, als het al niet door iemand anders gegeven wordt. Je overwint die sluimerende weerstand en gaat voor iets nieuws. De winter van het leven heeft lang genoeg geduurd, het wordt tijd voor een nieuwe lente. Een val is pas echt erg als je nooit opnieuw opstaat. Een winnaar is niet iemand die nooit een mislukking heeft gekend. Een winnaar is iemand die terug opstaat na een val, iemand die opnieuw openstaat voor nieuwe kansen. Het geluk is weggelegd, niet voor mensen die alleen maar geluk hebben, want die bestaan natuurlijk niet, maar voor diegenen die het er af en toe op wagen, en daarbij hun voorzichtigheid en berekeningen opzij durven zetten. Durf te gaan voor meer geluk, en veel geluk bij het durven!

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *