Daten met meer dan een potientiële partner of niet?

Vorige week kreeg ik een telefoontje van een vrouwelijke dertiger. Ze was een maand lid en had erg veel glimlachen, ijsbrekers en boodschappen gekregen. Ze wist niet wat te doen. Een voor een de mannen leren kennen?  Of met verschillende tegelijk daten?

Wanneer je begint te daten online is een van de voordelen natuurlijk dat je terechtkomt in een omgeving waar veel mensen hetzelfde willen: een nieuwe liefde in hun leven. En er zullen uiteraard wel meerdere mannen tussen zitten die leuk lijken en bij je lijken te passen. Het lijkt wel een luxeprobleem om plots te veel keuze te hebben.

 Iedereen heeft uiteraard andere waarden en normen, maar ikzelf vind er niets mis mee als je meerdere mannen tegelijk ziet. Zolang je niet met een man naar buitenkomt als zijnde ‘je nieuwe relatie’, staat eigenlijk alles open. In hoeverre je eerlijk moet zijn als je niet exclusief met één persoon aan het daten bent, is ook een persoonlijke kwestie.

 Mijn mening hierover? Eerlijk zijn lijkt me de beste optie. Je kan gerust vertellen aan je verschillende dates dat je ook andere mannen ziet en dat je hen zal verwittigen als er iemand je hart heeft veroverd. Dat is voldoende. Het kan wel vervelend worden als een van je dates wel naar die exclusiviteit vraagt en verlangt of die zelf poneert ‘ik date alleen maar met jou’. Je ziet zo een houding vaker bij mensen die ooit bedrogen zijn. Ze willen die pijn niet meer voelen en vragen al van de eerste date een unieke plaats in je leven. De valkuil waar sommige dan intrappen is dat ze zelf gaan liegen over hun andere dates.

 

Sommige gaan daarin nogal ver en kunnen ook hiermee dreigen: ‘Als je nog andere mensen ziet naast mij, dan hoeft het voor mij niet.’ Zo een houding is uiteraard niet echt uitnodigend voor een tweede of derde afspraakje. En misschien moet je hat dan ook zo maar laten.

 

Maar wat als je nu zelf iemand bent die die exclusiviteit verlangt? Je hebt daar waarschijnlijk alle reden toe om die openheid en garanties te verlangen, maar het zorgt niet bepaald voor een open, intieme sfeer. Je bereikt eerder het tegenovergestelde van wat je verwacht. Mensen gaan pas hun gevoelens uiten en delen wanneer ze zich veilig en comfortabel genoeg voelen bij iemand. Als je die openheid als een absolute voorwaarde wil stellen vanaf de eerste date, dan zorg je voor een beklemmende sfeer waarin thema’s als wantrouwen en achterdocht al snel de kop opsteken.

 

Meerdere mensen tegelijk ontmoeten hoort nu eenmaal bij daten. Soms moet je lang daten vooraleer je iemand tegen komt waarmee het klikt, soms gaat dat snel. Dat is nu eenmaal zo. Ik merk dat singles die met meerdere mensen aan te daten zijn op een bepaald moment gewoon kiezen voor exclusiviteit. Ze voelen zich na een aantal dates bij een persoon erg goed en willen die écht beter leren kennen. Dan is het niet slecht om even de andere dates ‘on hold’ te zetten. Meestal doen singles dat ook vanzelf, gewoon omdat ze de interesse in de anderen verliezen.

 

Ben je iemand die steeds bezig is met een ‘reserve’ warm te houden, zonder ooit duidelijk voor iemand te kiezen, dan is de kans groot dat je eeuwig op zoek blijft.

This entry was posted in afspraakje, Andere, Eerste afspraak, online daten, voorwaarden and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *