Daten met twee of drie… fout bezig?

Sommigen hebben het er lastig mee, ander doen het zonder scrupules: daten met meerdere mensen tegelijk. Noem het dubbeldaten, parallelrelaties,… het maakt niet uit. Een feit is dat het vaak voorkomt, zeker in die beginfase waar je nog aan het uitzoeken bent of je bij elkaar past of niet.

Op zich is er niets mis mee om meerdere personen tegelijk te leren kennen, zolang je nog niet met een van hen een relatie hebt.  Want je hoeft je niet te verantwoorden voor de dingen die je doet of niet doet aan iemand waar je geen relatie mee hebt en die je nog maar een keer of twee ontmoet hebt. Dat klinkt nogal bot, niet?

Toch denken de meeste singles zo en ergens hebben ze gelijk, al schuilt er een grote MAAR achter deze stelling.

Uiteindelijk gaan we daten om iemand beter te leren kennen, om iemand te vinden die bij ons past en waar we ons goed bij voelen, niet? Daar gaat het date-avontuur toch over. Het moeilijk ligt net in deze logische redenering. Want wanneer weet je of iemand bij je past? Al van de eerste date? Nee, toch?

Want het kan best zijn dat de eerste paar dates heel leuk zijn, maar dat je na een aantal weken moet besluiten dat jullie eigenlijk niet zo goed bij elkaar passen.

Want het gevoel hebben dat je bij elke date meer zin hebt om elkaar te zien en het gevoel hebt elkaar sneller te willen zien en elkaar steeds leuker te vinden, dat gevoel is toch essentieel wanneer je met iemand een relatie wil starten. Iemand die er leuk uitziet en interessant is, is een begin, maar niet genoeg.

Wanneer dat speciale gevoel er bij iemand is en je die persoon meer en meer wil zien, is het nogal logisch dat je zin om met andere mensen te daten slinkt.  Met andere woorden: je zal onbewust zelf wel de keuze maken bij wie je het liefste bent. Zolang je dat gevoel niet hebt bij iemand, kan je er van uitgaan dat je zoektocht naar de ware nog niet is afgelopen.

Hoe komt het dan dat sommigen zich wel schuldig voelen omdat ze met meerdere mensen tegelijk aan het daten zijn? Dat gevoel is vaak een reflectie. We denken dat de ander het ons gaat kwalijk nemen dat we ook nog andere mensen zien. Je voelt het zelf…. het voelt niet helemaal leuk aan als je weet dat die leuke man of vrouw die je maandagavond hebt gezien en waar je een fijne tijd mee hebt gehad, de dinsdagavond hetzelfde gaat doen met iemand anders. Het maakt jullie fijne tijd iets minder uniek, iets minder speciaal… Maar het werkt ook andersom. Wanneer je aan het daten bent en je date merkt dat hij of zij de enige is die je ziet, kan dat voor sommigen als beklampend aankomen. Alsof je de ander al het ware opeist. Sommigen vinden het dan weer een uitdaging dat je nog andere mensen date. Dat wil zeggen dat je als date ‘gegeerd’ bent en moest het zijn dat je dan toch hem of haar er uit kiest om mee verder te gaan,… ja, dat wil dan toch wel iets zeggen… Dan is hij/zij beter dan de andere dates.

Wat het ook moge zijn, wees vooral eerlijk wanneer je met meerdere mensen aan het daten bent. Maak er geen geheim van, maar loop er ook niet over te pochen. Begin er dus zelf niet over, maar antwoord wel eerlijk als er naar gevraagd wordt. Vertrouwen, van in het begin, is een ontzettend belangrijk punt in een relatie, dus ook hier gelden dezelfde regels.

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *