De donkere dagen rond Kerst en Nieuwjaar

Het kan niet anders of het is je al opgevallen: de dagen zijn kort (intussen al weer aan het lengen), donker en fris. Voor de meesten onder ons niet de meest opbeurende (weers-)omstandigheden van het jaar. Om die reden waarschijnlijk trachten velen wat licht te brengen: in huis met kaarsen en lichtjes, buiten met allerhande flikkerend getwinkel, zelfs in het straatbeeld doen vele gemeenten en particulieren hun best om de grootste duisternis te verjagen.
Ook intern voelen veel mensen zich wat somberder in deze periode. Heel wat mensen kregen recent iets ernstig te verwerken: een verlies van een geliefd persoon door sterven of relatiebreuk, het verlies van een job of een hobby, een ziekte bij zichzelf of een geliefde… Deze winterperiode is dan ook bij uitstek een periode waarin gevoelige fenomenen nog wat sterker worden aangevoeld: verdriet, gemis, liefdeloosheid…

Andere mensen kennen ongetwijfeld het fenomeen van een winterdepressie: een neerslachtige gemoedsgesteltenis die weken kan duren, veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht. Daartegen bestaat al tientallen jaren een beproefde hulp: een vorm van lichttherapie, waarbij het volstaat gedurende een beperkte periode van de dag bij een bepaald soort lamp te gaan zitten.

Al deze kenmerken van deze koele periode houden evenveel redenen in om voldoende aan zelfzorg te doen. Voor jezelf zorgen is makkelijk de definiëren, maar des te moeilijker te realiseren. Aan zelfzorg doe je door die dingen te doen die je graag doet, en dat is voor iedereen verschillend. We zetten enkele aanbevelingen op een rijtje, van wat je allemaal wel en niet kunt doen, om deze gevoelige periode op een aangename manier door te komen. Aan jou de eer (en hopelijk ook het genoegen) om er één of meer uit te selecteren en waar te maken.

Om te beginnen is het goed op een rijtje te zetten wat je allemaal graag doet. Uit dat lijstje kan je naar hartenlust selecteren wat voor jou concreet haalbaar is in deze periode. Sommigen kunnen er enkele dagen tussenuit: de Ardennen, de kust, een stadje in de buurt, skiën of zelfs de zon… Er is geen bestemming, of je kan er naartoe om de winterperiode te breken en de batterijen eens op te laden. Het is goed om daarbij de volgende ingrediënten te beleven: bewegen, ontmoeten, ontspannen, de sleur doorbreken.

Andere mensen kunnen of willen niet voor meerdere dagen op vakantie, maar hebben rond de kerst wel wat extra tijd om die mensen te ontmoeten die ze graag zien, maar in de loop van het werkjaar te weinig kunnen treffen. Druk, druk, druk is vaak het leidmotief, en de waan van de dag eist vaak zijn tol. Ze zorgt er dikwijls voor dat we onze principiële prioriteiten uit het oog verliezen.
In deze periode hebben we zo goed als allemaal wel enkele vrije dagen. Neem de telefoon en spreek nog eens af, met die mensen die je het meeste mist, om wat bij te praten, op verhaal te komen, eens lekker (uit) te eten, eens samen te wandelen… Dergelijke initiatieven zijn niet direct spectaculair, maar ze kunnen aanleiding geven tot intense belevingen. Anderen zijn vaak ook blij met dergelijke voorstellen. Teveel mensen wachten af, soms uit angst zich op te dringen, en gaan ervan uit dat de ander het niet zal durven zeggen als het niet goed aankomt.

Winterdagen lenen zich ook goed tot het lezen van een goed boek, het luisteren naar mooie muziek, het bekijken van een aangrijpende film. Veel mensen voelen wel iets voor het zich terugtrekken in een veilig en warm cocon. Ook dit eenvoudig genieten verdient aanbeveling, zolang het niet doorschiet in afzondering en vereenzaming. Daarom is het belangrijk om contact te houden met enkele goede vrienden / vriendinnen, met enkele gewaardeerde familieleden, waarmee je dan meteen ook enkele van je nieuwe ervaringen kan delen.

Is deze Kerst dan geen goede periode om nieuwe mensen te leren kennen. Het tegendeel is waar: elk moment is goed om nieuwe contacten te leggen. Nu en dan iemand nieuw leren kennen, daar leef je van op. Want elke nieuwe mens die je leert kennen, haalt weer nieuwe aspecten van je eigen persoonlijkheid naar boven. Je vernieuwt jezelf door de kennismaking met iemand nieuw. Dat maakt het ook aangenaam om nieuwe mensen te leren kennen. Elke nieuwe persoon in je leven kan betekenis voor je krijgen en je persoonlijk leven verrijken. Voor elk nieuw mens kan je zelf iets gaan betekenen. Dat weet zelfs het kleinste kerstekind.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *