De dagen-waar-het-feest-hoort-te-zijn komen eraan (deel 2)

Ik schreef het al in de vorige blog: het is zover… de feestdagen komen eraan. Door de lange Indiansummer leek het even of iedereen het vergeten was, maar sinds de temperaturen het vriespunt naderen, is precies iedereen wakker geschud en komen de vragen binnen. De vragen naar wat je gaat doen bij de feesten, de vragen rond de lijstjes voor de kerst, de vragen naar het kerstmenu, de vraag of je al iets te doen hebt voor nieuwjaar.

In het eerste deel richtte ik vooral mijn pijlen op de single die alleen de feestdagen door gaat brengen. Mijn boodschap was eenvoudig en duidelijk: ‘alle feesten mogen een dagje verlof zijn van de wereld. Niets moet, alles mag. Feestdagen mogen feest zijn, voor iedereen. En ik kan alleen maar hopen dat we feesten op een manier die ons echt gelukkig maakt en niet op de manier waarop we verwacht worden gelukkig te zijn.’ Een welgemeende boodschap en ik kan alleen maar hopen dat velen ze ter harte nemen.

Maar wat als je niet meer écht single bent. Wat als er in de voorbije maand iemand is opgedoken en iemand je hart veroverd heeft. Wat als je die Ware dan toch bent tegengekomen in de afgelopen weken? Wat als je alleen bent maar niet echt alleen? Want de eerste korte kennismaking met de kinderen is er al wel geweest, maar verder ben je nog niet. Je familie heeft weet van een nieuwe geliefde, maar meer ook niet. Je vriendenkring is op de hoogte dat je aan het daten bent en weet dat je iemand al geruimere tijd iets meer ziet, maar meer ook niet. Je bent gewoon voorzichtig geweest. Je wou geen blunder slaan en niet om de zoveel weken vertellen dat je iemand nieuw was tegengekomen, maar nu speelt je  voorzichtigheid je parten. Want alle feesten zijn al georganiseerd zonder je lief en je nieuw lief heeft ook al plannen gemaakt zonder dat hij toen wist dat jij in zijn leven zou zitten.

Niet slecht om even over na te denken. Ze zeggen dat er verschillende stadia zijn in een relatie. In de eerste fase ben je vooral bezig met te willen het voldoen aan de verwachtingen van de andere. Dat is de fase waar je nog zorgt dat je er voor elke date uitziet als een plaatje. In de volgende fase leer je elkaar wat beter kennen en komen thema’s als gezondheid, carrière en toekomst ter sprake. In de derde fase diep je alles wat verder uit en ga je op zoek naar gemeenschappelijk interesses en bekijk je of je levensloop er hetzelfde uitziet. Vervolgens begin je elkaar meer en meer te zien en spreken we in de vijfde fase zelfs van de echte verovering aangezien we de ander helemaal aan ons binden. Tijdens de zesde fase zie je het samenzijn als normaal en dat is dat moment in de relatie waar je elkaars sleutel hebt en gewoon binnendringt zonder vooraf af te spreken. Om dan vervolgens een echt stel te worden waar je de ander als prioriteit ziet, je heerlijk samen kan niets doen en jullie samen een grote betrokkenheid bij elkaar voelen. En jij zit dus nog ergens in een van de eerste drie fases.

Ja, wat doe je dan? De meeste singles kiezen vaak voor hetgeen dat het meest gemakkelijk lijkt: je gaat gewoon door met alle eigen planningen rond de feesten. Hij gaat dus gewoon met de vrienden uit, jij gaat naar het geplande etentje bij je jeugdvriendin thuis. Maar zo ‘gewoon’ loopt het niet, ook al lijkt dat wel. Dit is wat er vaak gebeurd: jij voelt je schuldig en slecht omdat de ander op zo een belangrijke dag niet bij jou is, om dat te compenseren bel of sms je elkaar honderd keer om te zeggen dat je de ander toch wel mist. Het meest leuke gezelschap voor je feestvrienden ben je dus ook niet aangezien je constant van de tafel wegvlucht om te telefoneren. En vaak merken deze nog verliefde singles dat ze met een halve smoes vroeger van het feest vertrekken om toch nog snel in elkaars armen in slaap te kunnen vallen.

Zou het niet gewoon veel makkelijker zijn dat je even je nieuw lief bij de hand neemt en vraagt: ‘Schatje, de feestdagen komen er aan. Ik zou die bij jou willen doorbrengen. Zullen we samen eens een plan maken hoe we dat toch kunnen geregeld krijgen?’ Misschien kan jij wel mee naar een feestje van hem en zie je opeens al zijn vrienden, of hij komt mee naar het jouwe en kent op een avond ook ineens al je tienergeheimen. Of… jullie zeggen gewoon even heel oprecht tegen je vrienden en familie dat je iemand bijzonders hebt ontmoet en dat je deze feestdagen bij hem/haar wil doorbrengen. Wedden dat de mensen die echt om je geven alleen maar blij voor je zullen zijn? Diegene die beginnen te zeuren dat je te laattijdig laat afweten of het écht niet kunnen begrijpen dat je hun feest laat schieten voor een nieuw lief, zijn niet de vrienden die je nodig hebt op de symbolische dagen die er aan komen.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *