De dagen-waar-het-feest-hoort-te-zijn komen eraan

Het is zover… de feestdagen komen eraan. Dit jaar is het lang uitgebleven maar sinds het weer slechter is geworden, is precies iedereen wakker geschud en komen de vragen binnen. De vragen naar wat je gaat doen bij de feesten, de vragen rond de lijstjes voor de kerst, de vragen naar het kerstmenu, de vraag of je al iets te doen hebt voor nieuwjaar. Bij single ouders komen daar ook de vragen rond de verdeling van de feestdagen bij. In vele gezinnen wordt kerstavond bij de ene familie gevierd en kerstdag bij de andere. Maar net omdat de meeste vakanties in twee gedeeld worden, heeft de ene ouder ze bij de kerstdagen en de andere ouder heeft ze bij oudjaar en nieuwjaar. Dus ook daarover komen de vragen. Voor jezelf aan de ene kant. Want wat ga je doen met de kinderen? Hoe gaan zij om met die rare indeling? Hoe voel jij je om ze te missen? maar ook aan vele andere kanten, zoals vanuit de hoek van je familie. Want wanneer waren de kinderen nu ook alweer bij jou? En waarom kan je ze gewoon niet meebrengen bij kerstavond?

Dat soort van vragen dus. En voor de single ouder houdt dat ook in dat een van de twee ‘feestdagen’ ook alleen gevierd wordt, zonder kinderen en zonder nieuwe geliefde. Kerstavond bij de familie wil ook zeggen dat kerstdag alleen valt. Zussen of broers gaan immers op kerstdag naar de schoonfamilie. Kerstdag mag je dus alleen met de kinderen doorbrengen en weet… er is niets open.

En als de kinderen bij de kerstdagen bij jou zijn, wil dat ook zeggen dat oudjaar en nieuwjaar kinderloos is om door te brengen. Dat op zich klinkt als muziek in de oren van vele ouders, maar voor vele singles is oudjaar vieren maar niets.

Een van de singles die ik in mijn praktijk zie, had het enorm moeilijk met de aankomende feestdagen. Kerstdagen waren de kindjes bij hem, bij nieuwjaar bij haar. Zo lang zijn ze nog niet gescheiden, het gaat zijn eerste nieuwjaar alleen zijn. Niet bij de vrienden, want de vrienden zien elkaar altijd in een grote boerderij in de Ardennen met alle kinderen erbij en zij ging met de kinderen naar daar. Helemaal in paniek was hij. Hij had geen tweede plan, geen uitweg, geen oplossing. Want hij kon toch nieuwjaar niet alleen vieren, of gewoon thuis blijven en een film kijken? Hoe saai was dat!

De appel van de feestdagen kan groot zijn. Op de een of de andere manier voelt het alsof het feest moet zijn, gewoon omdat de kalender het beslist. Het moet feest zijn omdat iedereen rondom jou je vragen stelt over hoe leuk je het gaat maken, waar je naartoe gaat, of je al een feestoutfit gekocht hebt, of je nog naar de kapper gaat, wat je gaat eten of waar je gaat eten, bij wie je gaat vieren en wie de Bob gaat zijn. Die laatste vraag kan ik alleen maar toejuichen.

Oudejaarsavond (of kerstmis of welke feestdag dan ook) kan ook, als single of als single ouder, jouw dagje verlof zijn van de wereld. Niets moet, alles mag. Een dagje verlof want er zijn geen dringende deadlines, de eerste dagen moet een iets gedaan worden, de wereld leeft toch half in de roes van het feestgedruis. Een dagje verlof want er komen geen telefoons, tenzij wat smsjes van mensen die je een fijn nieuwjaar willen wensen. Een dagje verlof want er zijn geen overvolle mailinboxen, tenzij van wensen. Een dagje verlof van alles wat altijd moet.

Een dagje verlof van om het kwartier te kijken of er toch geen dringende mail is binnengekomen die je absoluut moet gelezen hebben. Een dagje verlof van dat half uur of langer opdirken in kleren die eigenlijk niet helemaal goed zitten. Een dagje verlof van de halve gemaakte lachjes voor de net iets te flauwe mopjes en opmerkingen. Een dagje verlof van de zoveelste discussie of saai conversatie over de stakingen van afgelopen maand, de eindeloze files, het foutlopend treinverkeer, de politiek, de dood van Luc De Vos,… Een dagje voor jou alleen. Jij bent de baas, jij beslist. Jij kiest de film en ookal is dat voor de 37ste keer Gone in 60 seconden of ET, jij weet dat je die 90 minuten ten volle geniet. Jij maakt je lievelingsgerecht klaar en ookal is dat spinaziestoemp met worst, het zal jou een worst wezen wat de anderen ervan vinden want voor jou is dat gewoon het lekkerste wat er bestaat. Jij zet je telefoon af of belt net iedereen op die je wil, ookal heb je eigenlijk niets te vertellen en wil je gewoon even iemand iets horen zeggen. Jij kiest je meest geliefde kledij en ookal is het die oude slobbertrui en de ik-draag-ze-al-tien-jaar oude jeans, ze voelt geweldig goed aan.

Feestdagen mogen feest zijn, voor iedereen. En ik kan alleen maar hopen dat we feesten op een manier die ons echt gelukkig maakt en niet op de manier waarop we verwacht worden gelukkig te zijn.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *