De grote waarom-vraag.

Waarom ben ik nog alleen? Wat is er mis met mij? Ik ben niet dom, ik ben zeker niet lelijk, ik heb een goede job, ben sportief, ken wat van kunst, lees regelmatig, ben leuk in de omgang, maak makkelijk vrienden, ben sociaal, heb een goed loon, kleed me zoals het hoort,…. Waarom ben ik dan nog alleen?

Een vraag die ik wel vaker krijg en een vraag waar geen eenduidig antwoord op gegeven kan worden. Sommige singles zijn gewoon niet bezig geweest met relaties op de momenten dat het het makkelijkst was om er eentje te vinden. Ze hingen uit met vrienden, sporten veel en op hoog niveau, waren uitsluitend bezig met hun carrière. En wanneer de eerste trouwfeesten achter de rug zijn en de babyborrels de zondagnamiddag beginnen vullen in de vriendenkring, beseffen ze opeens dat ze nog alleen zijn. Bijna verbaasd van de vaststelling alleen al.

Sommige singles leggen gewoon hun lat veel te hoog. Ze willen de absoluut perfecte relatie met de absoluut perfecte partner. Het zijn de singles die je haast letterlijk een lijstje kunnen opsommen van hoe hun partner eruit moet zien, welk werk die partner heeft, hoe die met ham/haar omgaat,…. Maar dat is alleen maar blijven dromen van iets onbestaande. Als je eens vraagt aan mensen die al lang samen zijn, zeggen ze allemaal dat er minder leuke momenten en dagen en weken en maanden zijn geweest. Ze hebben de andere allemaal al wel eens dood gewenst of grondig gehaat, ze zijn verdrietig geweest en hun partner heeft hen ooit wel eens erg geraakt. Maar op de een of andere manier zijn er veel mooie en goede dagen, laat hun partner hun nog steeds lachen, voelen ze zich veilig bij hun partner, blijft het een stukje thuiskomen… ze houden van elkaar en willen liefst samen hun kleinkinderen zien opgroeien en ergens hand in hand op een terrasje samen oud worden.

Ja, we maken elkaar al eens ongelukkig in een relatie. Je kan niet alles hebben, hoe graag je ook zou willen. Een relatie is en blijft een compromis. Het is geven en nemen. Maar als je alleen maar neemt en veel te weinig geeft, stopt een relatie. Andersom geldt dat trouwens ook. Niets zo ontmoedigend dan een partner die alleen maar geeft en nooit neemt. Het lijkt wel alsof je voor iemand een kadootje koopt en die het niet wil hebben, maar dat dan op dagdagelijkse basis en in heel kleine dingen duidelijk gemaakt.

En soms zijn er ook gewoon singles die keer op keer op de verkeerde vallen. Heel wat van dat verkeerd vallen heeft te maken met aantrekkingskrachten. Opposite attracks is er eentje van. Het is inderdaad zo dat het heel veilig voelt om een erg sociaal iemand als partner te hebben als je zelf van nature uit heel erg verlegen bent. Je kan als het ware mee gaan profiteren van zijn of haar kunden om toch nieuwe mensen te leren kennen. Maar het maakt je erg afhankelijk  én zijn of haar sterke sociale kant wordt al snel het object van jouw angst. Want… die partner kan wel snel iemand anders leren kennen en wat als die nu ook eens zo leuk en sociaal is en wat gaat er gebeuren op het volgende feestje van het werk en ….

De andere aantrekkingskracht is dat je iemand aantrekt die eigenlijk een beetje hetzelfde als jij is. Zo zie je dat angstige mensen vaak angstige mensen aantrekken. Ze herkennen de nood aan bevestiging en veiligheid bij de ander en gaan automatisch zich ernaar gedragen door extra attent, extra zacht en extra veilig te zijn. Het probleem is als zo iemand dan even in een situatie komt die niet veilig is en zich angstig gaat gedragen, die angstige partner niet bestand is tegen al de twijfel en zelf ook erg angstig wordt, maar dan wel naar de relatie.

Net omdat je iets gemeenschappelijks ziet, voel je een band. Je verwart die band met de liefdesvonk en dan zit je gebonden in iets wat je eigenlijk niet wil. Want van het moment dat je een emotionele band hebt gemaakt, is het maar moeilijk om die los te maken. Ookal weet je dat het niet goed is en ookal weet je dat je er langzaam maar zeker onder door gaat.

Die cirkel doorbreken is niet altijd makkelijk. Daarom is het erg belangrijk dat je je omringt met mensen die je gelukkig maken, waar je blij van wordt, die je laten lachen. Het leven is te kort om steeds in problematische situaties/partners te blijven zitten. And while you’re having fun… is de kans veel groter dat die ene persoon jou wel vindt!

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *