Dé klik.

Iedereen heeft het er over. Er moet een “klik” zijn. Er moet iets zijn dat je voelt of ervaart waardoor je weet dat die ander iets meer is dan wat vluchtig netwerkcontact. Maar wat is die klik dan precies en kan je die uitlokken of moet je gewoon geluk hebben dat die er komt? Daar wil ik het deze week wel eens met jullie over hebben.

Laat ons beginnen bij het begin. Als je even nadenkt, dan bestaat een klik uit vier verschillende componenten.

 Allereerst heb je iets dat jullie bindt. Je deelt een visie, een politiek idee, een hobby, een smaak, een manier van leven, een interesse, een ergernis, een zelfde specifieke auto, een manier van kleden, een plaats van werk, … Er is alleszins iets waarvan je onmiddelijk denkt ‘hé, ik ben ook zo.’ Je herkent een stuk van jezelf in de ander. Bij een klik gaat dat snel over in het delen van emoties en/of ervaringen. Je vertelt over de reiskoorts die jullie allebei hebben, hoe je je allebei kan ergeren aan de files, hoe fijn het is om te koken voor een groep vrienden, …. Naast die emoties deel je ook ervaringen: je wisselt recepten uit, geeft sluipwegen door, overstelpt elkaar met leuke adresjes om uit te gaan, goede filmtips, leuke plaatsen om te shoppen,…

 Een tweede belangrijk onderdeel van een klik is dat je je veilig voelt bij de ander. De ander respecteert je grenzen. Doordat je dat gevoel krijgt, kan je ontspannen en is het samen zijn alleen maar leuk. Dat zorgt ook voor een gevoel van intimiteit. Je kan erg dicht bij de ander staan zonder angstig te zijn.

Het derde deel hebben jullie zeker al gemerkt en luidop gezegd. Tijd bestaat precies niet als jullie samen zijn. Tijd vliegt voorbij. Die belangrijke vergadering van morgen is er wel, maar niet zo belangrijk als nu, hier en nu samen zijn. Wat er van jullie gaat komen, wat het ons gaat worden is niet belangrijk, daar moet nog niet over nagedacht worden. Het enige wat telt is dit moment samen. Daar zijn jullie ook mee bezig: ‘wat is dit dat we voelen als we samen zijn? Het enige wat telt is ook het samen zijn. Dit hoeft niet te leiden tot een goede deal op zakelijk vlak, de ander moet nog geen grote prestaties doen. Er zijn geen verwachtingen, buiten het genieten van het nu.

Als laatste punt van een klik is er het gevoel dat je jezelf kan zijn. Dat komt uiteraard omdat er grenzen worden gerespecteerd en omdat je heel hard bezig bent met  gevoelens en ervaringen die je deelt met de andere. Net omdat je niet weet hoe de ander over je denkt en je dus ook je eigen gedrag daar niet aan kan aanpassen, ben je gewoon jezelf. Dat maakt jullie contact aan de ene kant erg puur en aan de andere kant erg kwetsbaar.  

Deze vier componenten zijn natuurlijk niet bij iedereen ineens allemaal even sterk aanwezig. Voor de meeste mensen is er wel wat tijd nodig om genoeg ontspannen te zijn om tot die klik te komen. Vandaar dat het nooit kwaad kan om een aantal keren bij dezelfde partner te daten, zeker wanneer je voelde dat je de eerste keer iets te zenuwachtig was en niet helemaal jezelf durfde zijn.

 

This entry was posted in afspraakje, Andere, blijf jezelf, communicatie, daten, Eerste afspraak and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *