Je eigen tekort valt minder op dan je denkt.

Je vertrekt na je werk naar je date, geen tijd meer om langs huis te rijden. Maar in de auto merk je niet alleen een gi-gan-tische vlek op je rok, je mascara is uitgelopen en je hebt een puist op je kin. Met de gsm in je hand aarzel je … afbellen of niet.

Niet doen, zegt psycholoog Tom Gilovich en zijn collega’s. Zij hebben via een psychologisch experiment aangetoond hoe je best over deze ongemakkelijke momenten stapt. We kunnen er maar beter van  uitgaan, zeggen deze wetenschappers dat wij onze eigen tekortkomingen fors overschatten. Anderen letten niet zo hard op. Hoe hebben ze dit onderzocht?

Ze lieten studenten een t-shirt dragen met een foto van de Amerikaanse smartlappenkoning Barry Manilow. (Net alsof hier een tiener een grote Willy Sommers t-shirt zou aanhebben). Vervolgens  moesten de studenten samen met andere studenten een opdracht uitvoeren. Daarna moesten ze inschatten hoeveel van de andere studenten hadden gezien met wat voor een t-shirt ze rondliepen. Ze dachten dat ongeveer de helft van de medestudenten hadden gezien met wat voor een t-shirt ze hadden rondgelopen. In werkelijkheid bleek dat maar een vierde van de medestudenten achteraf kon zeggen wat er op de t-shirt stond.

Fouten of tekortkomingen bij jezelf overschatten heet het spotlight-effect. Net omdat we zelf heel erg goed weten hoe we er uit zien,  hoe we dingen zeggen, wat we doen, denken we dat elke fout opvalt bij een ander. Vergelijk het met een pianist die een klein foutje maakt tijdens een concert. Hem is het opgevallen omdat hij het stuk al duizenden keren gespeeld heeft, maar  de meeste mensen in de zaal hebben het niet gehoord. Door het spotlight-effect kunnen we ons moeilijk indenken dat onze fouten niet opvallen voor anderen.

Dus, ligt je haar niet goed, struikel je in het midden van de straat, zeg je even iets gênants,.. allemaal niet erg. De kans dat het iemand anders is opgevallen is kleiner dan je denkt.

Omgekeerd heeft het ook wel wat gevolgen. Het wil namelijk ook zeggen dat als je wél wil opvallen je eigen lijk meer je best moet doen dan je eerst dacht. Met alleen opvallende oorbellen of een raar kapsel zal je er dan niet raken. Want er is een grote kans dat anderen je niet zien, net omdat ze bezig zijn met hun eigen spotlight.

This entry was posted in afspraakje, daten, Eerste afspraak and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *